Vasle je opozoril na nujnost brzdanja plač v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Vasle je opozoril na nujnost brzdanja plač v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Vasle
Okrevanje v Sloveniji je počasnejše od tistega v evroobmočju, je povedal Vasle. Foto: MMC RTV SLO

Ta se je namreč v času krize še poslabšala, je dejal Boštjan Vasle. Če vladi zamrznitev plač ne bi uspela (dokler gospodarska rast ne doseže 2,5 odstotka BDP-ja), bi se plače v zadnjem delu leta občutno zvišale, skupna masa za plače pa bi se tudi prihodnje leto močno povečala. To bi se poznalo pri stroških dela in s tem stroškovni konkurenčnosti, ki je za majhno gospodarstvo, kot je slovensko, ključnega pomena.

Predloga državnega proračuna za prihodnji dve leti kažeta, da javnofinančna konsolidacija v Sloveniji ne bo tako izrazita, kot je vlada še v začetku leta napovedovala v programu stabilnosti. Bistveno se mu zdi sledenje fiskalnemu pravilu, saj praktično nobena vlada do zdaj ni izpolnila obljube po uravnoteženju javnih financ.

Javni dolg poskočil
Vasle je opozoril tudi na problem javnega dolga, ki se je od leta 2008 povečal z okoli 20 na okoli 40 odstotkov BDP-ja, stroški za obresti pa so se iz enega odstotka BDP-ja dvignili na dva odstotka.

Dotaknil se je tudi napovedi Umarja glede mednarodnega okolja in dejal, da je gospodarsko okrevanje v bistvenih trgovinskih partnericah Slovenije, to so Nemčija, Francija, Italija in Avstrija sorazmerno krepko, rast pa je bila v prvem polletju višja od napovedi.

Izvoz ključni generator
Kot je Vasle poudaril že v sredo, je okrevanje v Sloveniji šibkejše od tistega v evrskem območju, ključni generator pa še vedno ostaja izvoz.

Zaviralni dejavnik ostaja domače povpraševanje, kjer investicije predvsem zaradi onemogočenega dostopa podjetij do finančnih virov še naprej padajo in so glede na vrhunec leta 2008 nižje za 30 odstotkov. Prav tako se še naprej zmanjšuje dejavnost v gradbeništvu, kar pa je po Vasletovih besedah pričakovano, saj se gradbeništvo po nevzdržni rasti vrača na za Slovenijo vzdržne ravni.

Umar ostaja pri napovedi letošnje rasti v višini okoli 0,9 odstotka, prihodnje leto naj bi znašala 2,5 odstotka, v letu 2012 pa okoli treh odstotkov. V vsakem primeru bo za Slovenijo to pomenilo od tri do štiri izgubljena leta na področju gospodarske rasti.

Tako naj bi število brezposelnih ob koncu letošnjega leta doseglo od 103.000 do 105.000, pri čemer je rast brezposelnosti letos občutno nižja kot lani.