V sosednji državi od sredine meseca izvajajo okrepljen nadzor hrane živalskega porekla. Foto: BoBo
V sosednji državi od sredine meseca izvajajo okrepljen nadzor hrane živalskega porekla. Foto: BoBo

V sosednji državi od sredine meseca izvajajo okrepljen nadzor hrane živalskega porekla, potem ko je zaradi salmonele v kokošjih jajcih umrl petletni fant.

Nadzor je pokazal, da je več vodilnih trgovskih verig na Hrvaškem prodajalo meso, ki je bilo onesnaženo s salmonelo, ali pa so v skladiščih hranile zamrznjeno meso, ki mu je potekel rok veljavnosti. Večinoma je šlo za uvoženo meso iz Poljske, zaznali so tudi nekaj primerov zdravstveno oporečnega mesa proizvajalcev iz Madžarske in Italije.

Perutnina Ptuj: Brez prepovedanih vrst salmonele
Bakterije so v mesnici v Požegi našli v svežih piščančjih krilih ponudnika Perutnina Ptuj - Pipo Čakovec, hrvaškega podjetja iz skupine Perutnina Ptuj, a so v matični družbi pojasnili, da v vzorčenem mesu niso odkrili prepovedanih vrst salmonele, da je njihovo meso varno za kupce. "Evropska zakonodaja prepoveduje prisotnost Salmonelle enteritidis in Salmonelle tifimurium, kar pa ni najdeno v našem mesu," so poudarili na Ptuju.

Dodali so, da živali vzrejajo izključno na Hrvaškem in zagotavljajo skladnost vseh faz proizvodnje s hrvaško in evropsko zakonodajo. "S pomočjo 100-odstotnega nadzora nad celotno proizvodno verigo, kontrol v pooblaščenem mikrobiološkem laboratoriju ter rednega izobraževanja zaposlenih zagotavljamo, da je naše meso varno za potrošnike," so zapisali.