V primerjavi z lanskim letom je bil začetek sezone za smučišča letos bolj optimističen, kar se naravnih danosti tiče. Foto: SC Cerkno - facebook
V primerjavi z lanskim letom je bil začetek sezone za smučišča letos bolj optimističen, kar se naravnih danosti tiče. Foto: SC Cerkno - facebook

Danes se tako začenja smuka na Krvavcu in Voglu, v soboto pa še v Kranjski Gori, na Rogli in Pohorju. Na Krvavcu sta za obratovanje pripravljeni štirisedežnica Tiha dolina in vlečnica. V soboto naj bi odprli še proge, vezane na obratovanje šestsedežnice Vrh Krvavca. Zmanjšanemu obsegu obratovanja so se prilagodili z ugodnejšimi cenami vozovnic.
Na Voglu je trenutno okrog pol metra naravnega suhega snega. Obratovali bosta sedežnica Brunarica in vlečnica Storeč, smučanje pa bo ves konec tedna brezplačno. Smučarji morajo plačati le povratno vozovnico za nihalko. Redni cenik začne veljati prihodnji teden. Na Voglu so letos uvedli tudi brezkontaktne karte, v snežnem parku pa so dopolnili in postavili nekaj novih objektov za otroke. Večjih novosti na Voglu zaradi finančnih težav letos ni.
S podobnimi težavami se spoprijemajo tudi na Pohorju in na Kopah. Po besedah direktorja Pohorske vzpenjače in predsednika Združenja slovenskih žičničarjev Srečka Jesenška letos posebnih novosti ni. Jesenšek je izpostavil le otroški poligon oziroma spremljevalno ponudbo, ki so jo letos postavili na nove temelje. S sobotnim zagonom vlečnic na Areškem Pohorju pripravljajo cenejše smučarske vozovnice.
Nova proga na Rogli, težave Kanina in Starega vrha
Podobno je na Rogli, kjer bodo v soboto zagnali vlečnici Uniorček in štirisedežnico Planja, v soboto pa še vlečnico Košuta. Enotna cena smučarske vozovnice je 15 evrov za odrasle in 10 evrov za otroke, so sporočili iz Uniorja. Na Rogli so za prihajajočo smučarsko sezono uredili novo smučarsko progo Jasa II, dolžine 450 metrov in širine 60 metrov. Njena posebnost je predvsem v poligonu za smučarski in deskarski kros.
V soboto se začenja smuka tudi v Kranjski Gori, kjer so umetno zasnežili del prog. Tako bosta delovali najmanj vlečnica Mala Mojca in štirisedežnica Kekec, dnevne smučarske vozovnice pa bodo na dan odprtja cenejše za 30 odstotkov. Letos lahko vozovnice kupite tudi prek spleta.
Nekoliko z zamudo bodo v novo sezono vstopili na Kaninu, kjer še potekajo nekatera vzdrževalna dela, a žičnice naj bi zagnali do 22. decembra. Negotova pa je letošnja sezona na Starem vrhu, kjer še vedno tečejo usklajevanja med občinama Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane ter Hypo banko glede lizinške pogodbe za šestsedežnico, ki je smučišče za zdaj ne more odplačevati. V Hypo banki so zatrdili, da so vse bliže dogovoru.