Kwasi Kwarteng in Liz Truss. Foto: Reuters
Kwasi Kwarteng in Liz Truss. Foto: Reuters

Odločitev je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prvi večji preobrat vlade premierke Liz Truss, ki je položaj prevzela pred slabim mesecem dni.

"Jasno je, da ukinitev 45-odstotne davčne stopnje odvrača pozornost od našega glavnega cilja, ki je spopadanje z izzivi, s katerimi se sooča naša država," je dejal Kwarteng in dodal, da so razumeli sporočilo, zato predlog umikajo.

Do odločitve prihaja nekaj dni za tem, ko sta nekdanja ministra Grant Shapps in Michael Gove izrazila jasno nestrinjanje z znižanjem davčne stopnje.

Kwartengov predlog o ukinitvi 45-odstotne davčne stopnje bi se sicer nanašal na Britance, ki zaslužijo več kot 150.000 funtov letno.

Predlagani davčni sveženj je sicer minuli teden potopil vrednost funta na rekordno nizko vrednost v primerjavi z dolarjem. Na drugi strani je poskočil donos na britanske državne obveznice, zaradi česar se je centralna banka Bank of England, da bi spodbudila zaupanje vlagateljev, odločila za začasen program odkupovanja državnih dolžniških vrednostnih papirjev.