Gospodarske napovedi za Veliko Britanijo Britancem ne obljubljajo nič dobrega. Foto: EPA
Gospodarske napovedi za Veliko Britanijo Britancem ne obljubljajo nič dobrega. Foto: EPA
Gospodarski krizi niso ušli niti bolj premožni, ki so si pred krizo lahko privoščili prestižne avtomobile, kot je bentley. Foto: EPA

S tem je izpolnjena splošno priznana definicija recesije - dve zaporedni četrtletji padanja gospodarske rasti. Tokratno padanje gospodarske rasti v dveh zaporednih četrtletjih je največje po letu 1980.

Zaradi slabših gospodarskih razmer od pričakovanih je funt izgubil vrednost tako v primerjavi z dolarjem kot evrom. Največ je k upočasnitvi gospodarske rasti prispevala proizvodnja, čeprav so upali, da bo šibkejši funt pomagal izvoznikom. Z izjemo kmetijstva so se v primerjavi s preteklimi tremi meseci dejavnosti vse sektorjev gospodarstva skrčile, kažejo podatki britanskega statističnega urada.

"Težav se moramo lotiti odgovorno"
Britanski finančni minister Alistair Darling je rdeče številke pospremil z besedami, da predstavljajo velike težave, s katerimi se bo morala spopasti vlada. "Leto bo zelo težko za družine v Veliki Britaniji. Težav se moramo lotiti z namenom, da jih rešimo," je povedal. Opozicija vladi očita, da glede reševanja gospodarskih težav ne zbuja zaupanja niti doma niti v tujini. "Podatki o brezposelnosti, ki narašča hitreje kot drugje, in podjetjih, ki ostajajo brez posla, so skrb vzbujajoči. Težko bomo rešili težave ob premierju, ki za težave, v katerih smo, krivi vse druge in ne želi priznati napak," se je ob premierja Gordona Browna obregnil George Osborne, član opozicije.

Kar se je začelo kot kriza v finančnem sektorju, je "okužilo" vso ekonomijo. Nezaposlenost strmo narašča, brez dela je že 1,92 milijona ljudi. Nepremičninski trg je v krizi, trgovina na drobno je šibka.

Povprečna recesija v Veliki Britaniji je od leta 1955 trajala tri četrtletja, zadnji dve recesiji pa pet. Analitiki v Britaniji opozarjajo, da bi se recesija lahko zavlekla celo v leto 2010.

Kriza zajela avtomobilistično industrijo
Zaradi krize bo za šest ali sedem tednov proizvodnjo ustavil Bentley, ki sodi pod okrilje skupine Volkswagen. Ponos britanske avtomobilistične industrije se ja za to odločil zaradi padca povpraševanja. To je najbolj padlo v ZDA. Bentley v tovarni Crewe na severozahodu Anglije, kjer izdelujejo prestižne avtomobile, katerih cena v povprečju znaša 264.000 evrov, zaposluje 3.600 ljudi. Proizvodnjo so nekajkrat ustavili že lani. Britanska vlada je napovedala, da bo avtomobilistični industriji priskočila na pomoč. Ustavitev proizvodnje je poleg Bentleyja namreč napovedalo kar nekaj proizvajalcev avtomobilov.

T. V.