Premier Pahor in libijski voditelj Gadafi sta si novembra 2009 izmenjala darila - lipicanec za Gadafija in kameli za Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
Premier Pahor in libijski voditelj Gadafi sta si novembra 2009 izmenjala darila - lipicanec za Gadafija in kameli za Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
Slovensko-libijski posli

V Libiji se noben velik posel ne zgodi brez soglasja Moamerja Gadafija ali koga iz njegove družine, ki obvladujejo libijski poslovni svet, je za TV Dnevnik poročala Helena Milinković. Zato je srečanje v beduinskem šotoru na obrobju Tripolisa med premierjem Borutom Pahorjem in libijskim voditeljem Gadafijem pomenilo uradni začetek pogajanj o slovensko-libijskih vlaganjih. Voditelja sta si izmenjala darila - lipicanec za Gadafija in kameli za Pahorja.

Vsi dogovorjeni posli zastali, ker banke niso dale garancij
Pol leta pozneje je Slovenijo uradno obiskala libijska vladna delegacija. V zadnjem letu so slovenski poslovneži vsak mesec potovali v Libijo in libijski v Slovenijo, marca lani pa je gospodarska zbornica imenovala svojega predstavnika za Libijo. Z libijskimi partnerji so se o več 10-milijonskih poslih pogajali slovenski gradbeni giganti, kot sta Vegrad in SCT, a so vsi gradbeni posli zastali. Na GZS-ju so pojasnili, da so pogodbe bile podpisane, ni pa bilo bančnih garancij, zato so posledično pogodbe nične.

V Libiji na pogovorih predstavnika SCT-ja in Primorja
Po informacijah sta se danes v Slovenijo iz Libije vrnila SCT-jev predstavnik v Tripolisu in predstavnik Primorja. A nobeno izmed teh podjetij zaradi negotovosti izjav ne daje. Pri naložbah v Libiji veliko naj bi bila veliko uspešnejša manjša podjetja, ki se pogajajo neposredno in nimajo za sabo države. Tudi z libijske strani je bilo veliko zanimanja za naložbe v Sloveniji, a so tudi te še stvar pogajanj.

Slovenska blagovna menjava z Libijo je bila lani okoli 82 milijonov evrov, leta 2008 pa 150 milijonov. Tako je pompozna izjava premierja Pahorja, da se bo blagovna menjava med državama v prihodnjih letih podeseterila, izzvenela v prazno.

Slovensko-libijski posli