Če ne bo izplačil, se delavci na gradbišča ne bodo vrnili. Foto: MMC RTV SLO
Če ne bo izplačil, se delavci na gradbišča ne bodo vrnili. Foto: MMC RTV SLO

142 zaposlenih je plače nazadnje dobilo za januar, tudi njihovo podjetje pa, kot kaže, čaka stečaj, saj naj bi nad njim obupali vsi nekdanji Vegradovi menedžerji, ki so lastniki družbe, med njimi tudi Hilda Tovšak, je za Radio Slovenija poročal Miran Korošec.

Delavci: Izplačila ali stečaj
Stavkajoče so k vrnitvi na delo neuspešno prepričevali sindikati in nekdanji direktor Dragan Stojakovič, ki je delavce prosil, da naj potrpijo do konca tedna in se vrnejo na gradbišča. A kot kaže, delavci, večinoma tujci iz Bosne in Hercegovine, obljubam ne verjamejo več, saj so sklenili, da bodo stavkali do izpolnitve stavkovnih zahtev, je povedal sindikalist Srečko Čater.

Stečaja brez direktorja ni ...
Delavci zahtevajo izplačilo vseh neizplačanih plač in lanskega regresa, sicer ne bodo več delali in bo stečaj edina možnost, je dodal Čater. Hilda Tovšak, nekdanja prva vegradovka in ena od lastnic Vermonta je sicer že predlagala stečaj za podjetje in pojasnila, da ne more zagotoviti poplačila delavcev.

... Tovšakova bo "predlagala nekoga"
A stečaj podjetja lahko predlaga le njegov direktor, ki pa ga Vemont že nekaj časa nima. Delavci zato delovno inšpekcijo sprašujejo, kako lahko družba obstaja in deluje brez vodstva. Tovšakova je sicer obljubila, da bo takoj "nekoga imenovala za direktorja", da bo vložil predlog za stečaj družbe in tako končal agonijo delavcev.