Po odhodu zahodnih naftnih podjetij so v Venezuele začela prihajati naftna podjetja iz Chavezovih zaveznic. Foto: EPA
Po odhodu zahodnih naftnih podjetij so v Venezuele začela prihajati naftna podjetja iz Chavezovih zaveznic. Foto: EPA

V torek sklenjeni 16 milijard dolarjev vreden dogovor s Kitajsko predvideva črpanje nafte v porečju Orinoka in ustanovitev skupnega venezuelsko-kitajskega naftnega podjetja, ki naj bi proizvedlo 450.000 159-litrskih sodčkov na dan.

V govoru na televiziji je venezuelski predsednik Chavez poudaril, da je dogovor s Kitajci sklenjen za tri leta in je namenjen razvoju pridobivanja nafte v porečju Orinoka. Vlagatelji v venezulesko naftno industrijo se že dalj časa pritožujejo, da je pomanjkanje vladnih naložb v infrastrukturo močno načelo proizvodnjo nafte.

Venezuela, ki je ustanovna članica naftnega kartela Opec in največja latinskoameriška izvoznica nafte, je sicer že v sredo napovedala, da je podoben dogovor podpisala s konzorcijem petih ruskih podjetij. Ta naj bi v treh letih vložila več kot 20 milijard dolarjev, v zameno za pravico črpanja v delu naftnega pasu Orinoka.

Z nafto bogata Venezuela zatrjuje, da ima trenutno okrog 142,3 milijarde sodčkov dokazanih naftnih zalog, venezuelski strokovnjaki pa so prepričani, da se v bazenu Orinoka verjetno skriva še dodatnih 235 milijard sodov t. i. "težke nafte", katere pridobivanje in predelava je dražja kot na primer pri "lahki nafti".