Veselinovič bo na čelu NLB-ja zamenjal Kramarja. Foto: MMC RTV SLO
Veselinovič bo na čelu NLB-ja zamenjal Kramarja. Foto: MMC RTV SLO
Nova Ljubljanska banka
Veselinovič je nadzornemu svetu NLB-ja kot svojo temeljno usmeritev izpostavil upravljanje NLB Skupine. Foto: MMC RTV SLO
Veselinovič na čelo NLB-ja

Krmilo največje slovenske banke bo Veselinovič prevzel 1. februarja 2009, je NLB objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Veselinovič, trenutno predsednik uprave Deželne banke Slovenije, bo na tem položaju zamenjal Marjana Kramarja, ki se mu petletni mandat izteče zadnjega januarja. Kramar je vodenje NLB-ja prevzel leta 2004, julija letos pa je nadzornikom družbe poslal pismo, v katerem je razložil, da ne želi voditi NLB-ja še en mandat.

Začel je pred 26 leti v Ljubljanski banki
Veselinovič je, kot so sporočili iz NLB-ja, svojo poklicno pot začel leta 1982 v takratni Ljubljanski banki, nadaljeval pa na Ljubljanski borzi. Vodil je projekt ustanovitve Ljubljanske borze, postal njen prvi direktor in nato predsednik uprave. 14. julija 2004 je s tega položaja odstopil, nato pa prevzel vodenje Deželne banke Slovenije.

Številne specializacije s področja financ je opravljal v finančnih institucijah in na fakultetah v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji, Rusiji. Že od konca študija je na raziskovalnem in pedagoškem področju sodeloval z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani (izredni profesor in predavatelj s področja mednarodnih financ in finančnih trgov) in drugimi fakultetami v Sloveniji in tujini. V letih od 1990 do 1993 je bil tudi član parlamenta Republike Slovenije in svetovalec vlade.

Temeljna usmeritev bo vodenje skupine NLB
Kot so še sporočili iz NLB-ja, je Veselinovič v predstavitvi svojega programa vodenja NLB-ja nadzornemu svetu kot temeljno usmeritev izpostavil upravljanje NLB Skupine. Glede na zaostrene razmere in izjemno zahtevno obdobje, v katerega prihajamo, bo ena izmed ključnih nalog zagotavljanje financiranja gospodarstva in stabilnosti banke, hkrati pa intenziviranje zastavljenih procesov racionalizacije na vseh področjih poslovanja.

T. K.

Veselinovič na čelo NLB-ja