Delavci so sicer stavko že napovedali, a so pripravljeni na pogajanja do četrtka. Foto: www.viator-vektor.si
Delavci so sicer stavko že napovedali, a so pripravljeni na pogajanja do četrtka. Foto: www.viator-vektor.si
Viator&Vektor
Direktor skupine Viator&Vektor Milan Šajn je razložil, da so plače v njihovem podjetju višje od povprečja v panogi, delavcem pa, da naj bi pri pogajanjih ponujali rešitve, ki so skladne z gospodarskimi razmerami, v katerih je družba. Pojasnil je, da imajo težave z likvidnostjo, a da niso insolventni. Foto: www.viator-vektor.si
Vre tudi v Viator-Vektorju

Stavkovni odbor je direktorje družb Viator & Vektor Logistika, skupine Viator & Vektor in Viator & Vektor Storitve o stavki obvestil že prejšnji ponedeljek, javnosti pa ne, saj so se dogovorili za medijski molk. Mirko Drača iz Sindikata delavcev prometa in zvez Viator & Vektor je sicer dejal, da pogajanja z delodajalcem tečejo in se bodo nadaljevala tudi danes. Drača upa, da se bosta stavkovni odbor in delodajalec do četrtka uspela dogovoriti, saj stavka ni cilj zaposlenih, od uprave družb pa pričakuje, da "bo prevladal razum in zavedanje o posledicah stavke".

"Pritiski so stalni"
A vseeno Drača pravi, da so pritiski za zmanjševanje stroškov stalni, prvi poskus posega v pravice pa da se je zgodil januarja letos, a so takrat dosegli dogovor. V tem dogovoru je opredeljeno, da se zaposleni odrekajo pravici do 25 evrov za dodatno pokojninsko zavarovanje in 63 evrom draginjskega dodatka za šest mesecev. Po poteku šestih mesecev pa delodajalec ni začel izplačevati omenjenih pravic, navaja Drača.

Drugi poseg naj bi se zgodil aprila, ko je delodajalec enostransko sprejel sklep o znižanju plač in znižal plačo za marec. Sindikat jih je pozval, da poračunajo premalo izplačane plače prihodnji mesec, kar pa se ni zgodilo.

Maja imenovana pogajalska skupina
Maja so nato sklicali skupščino in obravnavali razmere. Delegati so oblikovali pogajalsko skupino, ki bi se dogovarjala z delodajalcem, če pa bi bila pogajanja neuspešna, bi lahko imenovala stavkovni odbor. Pogajalska skupina se je nato nekajkrat sestala z delodajalsko stranjo, a brez uspeha. Zato se je preoblikovala v stavkovni odbor, ta pa je napovedal stavko.

Direktor skupine Viator & Vektor Milan Šajn pa je medtem povedal, da se pogajanja nadaljujejo, hkrati pa zavrnil navedbe, da bi delavcem zmanjšali pravice. Dodal je, da so plače v njihovem podjetju višje od povprečja v panogi, delavcem pa, da naj bi pri pogajanjih ponujali rešitve, ki so skladne z gospodarskimi razmerami, v katerih je družba. Razložil je, da imajo težave z likvidnostjo, a da niso insolventni.

Ni pričakovati prevzemanja dodatnih obveznosti
Sicer pa so vse tri družbe iz skupine v skupnem sporočilu za javnost zapisale, da v času gospodarske krize ni pričakovati, da bi družbe prostovoljno nase prevzemale dodatne materialne obveznosti. Reševanje zahtev, podanih od stavkovnega odbora, kot so dvig osnovnih plač, izplačilo draginjskega dodatka, zahteva po poračunu razlike med pripadajočimi in izplačanimi plačami kot posledica znižanja plač zaradi ukrepov racionalizacije poslovanja ter zahteve, ki se nanašajo konkretno na delo voznika, vodstvo odlaga na čas, ko bodo družbe stabilizirale svoje poslovanje. Tako so, denimo, zavrnili zahtevo po dvigu osnovne plače za 150 evrov.

Vre tudi v Viator-Vektorju