Sodišča naj bi med 2. julijem, ko je odločitev sprejela vlada, in 11. julijem lani, ko je pravilnik začel veljati, odmerila nagrade upraviteljem v 34 stečajnih postopkih, kolikor so jih na primer v prvi polovici lanskega leta v povprečju izdala v enem mesecu. Foto: MMC RTV SLO
Sodišča naj bi med 2. julijem, ko je odločitev sprejela vlada, in 11. julijem lani, ko je pravilnik začel veljati, odmerila nagrade upraviteljem v 34 stečajnih postopkih, kolikor so jih na primer v prvi polovici lanskega leta v povprečju izdala v enem mesecu. Foto: MMC RTV SLO
Okrožna sodnica na ljubljanskem sodišču Jelka Rozman je stečajnemu upravitelju Avtomontaže Bus in Pletenine Štefanu Verenu odmerila okrog 608.000 evrov nagrade. Foto: MMC RTV SLO

Kriminalisti v okviru postopka zbirajo obvestila, o ugotovljenih dejstvih pa bodo obvestili pristojno tožilstvo, so danes za STA povedali na policiji, zaradi nadaljnjih postopkov policije in interesa predkazenskega postopka pa več informacij niso mogli posredovati.

Časnik Dnevnik v današnji izdaji piše, da skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala že več mesecev preiskuje sume morebitnih nezakonitosti pri odmerah nagrad stečajnim upraviteljem na več okrožnih sodiščih v Sloveniji. Preiskava naj bi bila povezana s pravilnikom o ponovni omejitvi nagrad stečajnim upraviteljem.

Teden pred veljavnostjo novega zakona povečanje odobritev nagrad
Sodišča naj bi med 2. julijem, ko je odločitev sprejela vlada, in 11. julijem lani, ko je pravilnik začel veljati, odmerila nagrade upraviteljem v 34 stečajnih postopkih, kolikor so jih na primer v prvi polovici lanskega leta v povprečju izdala v enem mesecu.

Da je zadeva v fazi predkazenskega postopka, so časniku pretekli konec tedna potrdili v skupini tožilcev, kjer pa danes za pojasnila niso bili dosegljivi.

Tožilci naj bi po informacijah Dnevnika preiskovali, ali so sodniki več okrožnih sodišč pri odmeri nagrad zlorabili uradni položaj. Obstajalo naj bi namreč več indicev, da naj bi šli sodniki z neobičajno intenzivnim določanjem nagrad v dneh pred uveljavitvijo novega pravilnika močno na roke stečajnim upraviteljem.

Razveljavljenih veliko nagrad zaradi zmotne uporabe materialnega prava
Poleg tega, da so sodišča več upraviteljem odmerila nagrade, ki so bile krepko višje od omejitev iz novega pravilnika (največ 80.000 evrov), so predlogom o odmeri nagrade, ki so jih po 2. juliju 2009 vložili upravitelji, ugodila zelo hitro, v nekaterih primerih celo v istem dnevu, piše časnik. Dodaja, da so višja sodišča sicer v prihodnjih mesecih razveljavila veliko večino odmer nagrad, ker naj bi okrožni sodniki pri določanju nagrad zmotno uporabljali materialno pravo.

Tožilstvo je odmere nagrad na sodiščih pod drobnogled vzelo potem, ko je v drugi polovici julija lani od ministra Zalarja prejelo zaprosilo, "naj preveri obstoj morebitnih znakov kaznivega dejanja zaradi povečanega števila sklepov o nagradah upraviteljem, ki so jih izdala sodišča, v primerjavi s prejšnjimi obdobji", piše Dnevnik.

Med 2. in 11. julijem 2009 je po pisanju časnika največ sklepov o nagradah odmerila okrožna sodnica na ljubljanskem sodišču Jelka Rozman, ki se je podpisala pod štiri sklepe, na podlagi katerih sta bila dva stečajna upravitelja skupaj upravičena do 776.000 evrov nadomestil. Od tega je okrog 608.000 evrov odmerila stečajnemu upravitelju Avtomontaže Bus in Pletenine Štefanu Verenu.

Potrditev sklepov v le enem delovnem dnevu
Časnik opozarja, da je Veren predloge za odmere nadomestil vložil nekaj dni po vladni odločitvi o omejitvi nagrad, Rozmanova pa je za potrditev dveh od treh sklepov potrebovala le en delovni dan. Še dodatnih 168.000 evrov nagrade je ista sodnica 7. julija odmerila stečajnemu upravitelju Hranilnokreditne službe Sicura Branetu Goršetu. Vsa nadomestila, ki jih je odmerila Rozmanova, je višje sodišče v Ljubljani pozneje razveljavilo.