Gradnja 6. bloka Termoelektrarne Šoštanj je vzbudila že kar nekaj razprav. Foto: www.te-sostanj.si
Gradnja 6. bloka Termoelektrarne Šoštanj je vzbudila že kar nekaj razprav. Foto: www.te-sostanj.si
Je TEŠ 6 gospodarna odločitev?

O neodvisni presoji gospodarnosti 6. bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) sta se v ponedeljek pogovarjala premier Borut Pahor in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Izdelano presojo o upravičenosti naložbe pa bo Holding Slovenskih elektrarn (HSE) moral vladi posredovati takoj po pridobitvi, je po seji vlade na novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Darja Radić.

O TEŠ-u 6 je vlada razpravljala že marca, z odločitvijo o presoji gospodarnosti pa je po besedah Radićeve svoje sklepe v zvezi s šestim blokom dopolnila z namenom čim bolj transparentnega postopka vodenja investicije.

"HSE naj izpogaja nižjo ceno"
Poleg tega je vlada marca HSE-ju naložila, naj TEŠ zaradi spremenjenih razmer na svetovnem trgu investicijske opreme poskuša doseči znižanje cen opreme, ki jo bo dobavil Alstom.

Vrednost pogodbe, ki sta jo leta 2008 podpisala Alstom in TEŠ, je zdaj, potem ko so lani s pogajanji dosegli približno 100 milijonov evrov znižanja, okoli 695 milijonov evrov. Direktor TEŠ-a Uroš Rotnik se bo s predstavniki Alstoma po napovedih srečal v tem mesecu.

Ker je britanska družba iz koncerna Alstom predmet preiskave zaradi suma korupcije, podkupovanja, pranja denarja in nepravilnosti pri poslovodenju, je Radićeva dejala, da je gospodarsko ministrstvo Komisiji za preprečevanje korupcije že naročilo, da preveri morebiten sum takega dejanja v Sloveniji. "V primeru odkritja kakršnih koli sumov bo vlada reagirala v skladu s svojimi pristojnostmi," je zatrdila državna sekretarka.

Če investicija ni upravičena, bodo sledili ukrepi
Radićeva pa je izpostavila še nujnost zagotavljanja transparentnosti pri postopkih in zagotovila, da bo vlada v primeru ugotovitve, da investicija ni upravičena, sprejela temu primerne sklepe in aktivnosti.

Je TEŠ 6 gospodarna odločitev?