Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Vlada je v proračunskih dokumentih za prihodnji dve leti prav za ta namen že zamrznila usklajevanje socialnih transferjev, plač in dohodninske lestvice. Že prej je uvedla obvezen solidarnostni prispevek za podjetja in prebivalce. Omenjene nove obremenitve bi namenila za obnovo po poplavah, očitno pa išče še dodatne vire.

Sorodna novica Vlada škodo po avgustovskih poplavah ocenjuje na skoraj 10 milijard evrov

V četrtek se bo finančni minister Klemen Boštjančič sešel z delodajalci in sindikati. Osrednja tema bo financiranje popoplavne obnove. Pri nagovarjanju ministrov je bil dokaj neuspešen, saj so se odrekli samo 150 milijonom evrov, kar je občutno manj od predvidenih štirih odstotkov. Zato bodo v zakon o obnovi po poplavah dodali še nove vire. Skoraj zagotovo obdavčitev bank. To je v včerajšnjem Studiu ob 17.00 o proračunu potrdila tudi državna sekretarka Saša Jazbec: "Ta je najverjetnejši kandidat. Zelo hitro bodo jasni tudi morebitni drugi viri za ta namen."

Ali bo eden izmed virov tudi višja stopnja davka od dobička podjetij, kot navaja Delo, ki je prvo objavilo novico, tega na finančnem ministrstvu niso zanikali. Na nesorazmernost porazdelitve bremen so opozorili sindikati.

"Ne zdi se nam sorazmerna tudi ta razporeditev bremen med prebivalstvom in podjetji," je dejal Jakob Počivalšek iz Pergama.

Sindikatom se zdi nesprejemljiv ukrep o zamrznitvi plač, socialnih transferjev in dohodninske lestvice, še posebej zato, ker jih je vlada sprejela brez socialnega dialoga.

Vlada je do zdaj za financiranje obnove že predpisala solidarnostni prispevek za fizične osebe in podjetja, zamrznila socialne transferje in plače ter dohodninsko lestvico, napovedala dodatno obdavčitev bank. Zdaj je očitno na mizi še zvišanje stopnje davka od dobička podjetij z 19 na 22 odstotkov, kar bi pomenilo dodatnih 300 milijonov evrov. Finančni minister naj bi se s socialnimi partnerji sešel jutri, predsednik vlade pa z delodajalskimi združenji v ponedeljek.