Vlada je pripravila predlog dopolnila k predlogu zakona o poroštvu države za obveznosti iz dolgoročnega posojila v višini 440 milijonov evrov, ki ga najame Teš pri EIB-ju za financiranje projekta. Foto: BoBo
Vlada je pripravila predlog dopolnila k predlogu zakona o poroštvu države za obveznosti iz dolgoročnega posojila v višini 440 milijonov evrov, ki ga najame Teš pri EIB-ju za financiranje projekta. Foto: BoBo

Razlog za sprejetje dopolnitve zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je uskladitev predpisa z evropsko zakonodajo, so sporočili z vlade. Slovenija je zaradi zamude pri prenosu evropske direktive že prejela opomin, DZ bo o zakonu odločal po skrajšanem postopku.

Z novelo se bodo določili sankcije in ukrepi zoper delodajalce nezakonito prebivajočih državljanov tako tretjih držav kot tudi Slovenije. Predlog določa sankcije za kršitve obveznosti ter povečuje pristojnosti in obveznosti komisije vlade za odkrivanje in preprečevanje dela in zaposlovanja na črno.

Vlada pripravljena dati posojilo za Teš 6
Vlada je sklenila, da je pripravljena izdati poroštvo za projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj v višini 440 milijonov evrov, a pod določenimi pogoji. Zato je pripravila predlog dopolnila k predlogu zakona o poroštvu države za obveznosti iz dolgoročnega posojila 440 milijonov evrov, ki ga najame Teš pri EIB-ju za financiranje projekta postavitve nadomestnega bloka 6 moči 600 MW v Tešu.

Za direktorja Stanovanjskega sklada RS za obdobje štirih let je vlada imenovala Žigo Andoljška, sprejela pa je tudi predlog novele zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. S predlaganimi spremembami se bo v svetu Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS zagotovila zastopanost tistih organizacij, za sofinanciranje katerih je bila fundacija primarno ustanovljena, to so nacionalne športne zveze.

Vlada je sprejela mnenje k pobudi za oceno ustavnosti zakona in novele zakona o zavarovalništvu v delu, ki se nanaša na imenovanje zastopnikov vzajemnih zavarovalnic. Vlada meni, da izpodbijani členi ne predstavljajo nedopustne diskriminacije po starosti in niso v nasprotju z ustavo.