Nadomestila bodo prejela zavarovalnice Generali, Vzajemna in Triglav. Foto: Pixabay
Nadomestila bodo prejela zavarovalnice Generali, Vzajemna in Triglav. Foto: Pixabay

V skladu z uredbo iz leta 2023 o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so zavarovalnice Triglav, Vzajemna in Generali na ministrstvo za zdravje izstavile zahtevke za vračilo razlike med višino plačanih stroškov izvajalcem zdravstvenih storitev in vrednostjo prihodkov iz zavarovalnih storitev iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za leto 2023.

Ministrstvo je v sodelovanju z agencijo za zavarovalni nadzor ustreznost premije za posamezno zavarovalnico preverilo. Vzajemna je zahtevala 14,14 milijona evrov, Generali 8,36 milijona evrov, medtem ko je Zavarovalnica Triglav od ministrstva sprejela ponudbo o izplačilu skoraj 11 milijonov evrov.

Sredstva za pokrivanje obveznosti na proračunski postavki vračilo razlike zavarovalnicam iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so na vladi zagotovili z razporeditvijo sredstev splošne proračunske rezervacije, so po seji vlade sporočili z ministrstva za finance.

Mesečna premija zavarovanja ne sme presegati 35,67 evra

Vlada je 14. aprila lani izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Mesečna premija tako od 1. maja 2023 ni smela presegati 35,67 evra.

Za to se je odločila, potem ko so vse tri zavarovalnice lani sprejele sklepe o dvigu premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Cena premije bi se pri Vzajemni dvignila s 1. julijem na 44,78 evra mesečno, pri Generaliju že z majem na 44,89 evra, pri Triglavu pa z junijem na 45,52 evra. A so zavarovanci zaradi vladne uredbe do konca lanskega leta torej plačevali 35,67 evra mesečno.

Vlada je nato decembra določila pravne podlage za možnost izplačila nadomestila zavarovalnicam za povrnitev škode, nastale zaradi omejitve najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zavarovalnice so lahko zahtevek za izplačilo nadomestila vložile štiri mesece po uveljavitvi uredbe.