Foto: EPA
Foto: EPA

Vlada je v ponedeljek sprejela spremembo uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE), s katero je znova uvedla plačilo tega prispevka za dizelsko gorivo tudi na servisih zunaj avtocest.

Oprostitev plačila tega prispevka pri bencinu in dizelskem gorivu je vlada uvedla v času energetske krize leta 2022.

Sorodna novica Nekoliko cenejši obisk bencinske črpalke

"Razmere na trgu dobave energije so se spremenile do te mere, da začasni ukrep oprostitve prispevka zunaj avtocest in hitrih cest ni več upravičen tudi za dobavljeno energijo za dizelsko gorivo, zato je treba oprostitev odpraviti in za podporo oziroma spodbujanje rabe obnovljivih virov energije zopet zagotoviti plačevanje namenskega prispevka za dobavljeno energijo tudi za dizelsko gorivo zunaj avtocest in hitrih cest," so pojasnili na ministrstvu.

Višina namenskega prispevka po navedbah ministrstva znaša 0,00990 evra na liter (brez DDV) in je vsebovana v drobnoprodajni ceni dizelskega goriva.

Sprememba uredbe je bila v ponedeljek objavljena v uradnem listu in je začela veljati danes, ko so začele veljati tudi nove drobnoprodajne cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na servisih zunaj avtocest in hitrih cest.

Ob nespremenjenih trošarinah na vse regulirane naftne derivate se je dizelsko gorivo ob ponovni uvedbi prispevka pocenil za 0,9 centa, na 1,519 evra za liter. Bencin pa je cenejši za 2,8 centa in stane 1,486 evra. Pocenilo se je tudi kurilno olje, in sicer za 2,1 centa, na 1,125 evra za liter.

Vlada je ponovno plačilo prispevka za OVE pri bencinu uvedla julija lani. Prispevek znaša 0,00911 evra na liter.