Velika nervoza na delniških trgih - v Frankfurtu je indeks DAX30 v četrtek izgubil več kot dva odstotka, pri čemer so delnice Deutsche Banka padle za dobrih pet odstotkov. Foto: Reuters
Velika nervoza na delniških trgih - v Frankfurtu je indeks DAX30 v četrtek izgubil več kot dva odstotka, pri čemer so delnice Deutsche Banka padle za dobrih pet odstotkov. Foto: Reuters

Tečaj se je zvišal za dve tretjini odstotka, posli pa so se sklepali med 163 in 168 evrov. Vlagatelji, kot kaže, ne verjamejo, da bo Agrokor "najboljšega soseda" prevzel po ceni 221 evrov za delnico.

Za nekaj več kot polovični delež Mercatorja so namreč prispele štiri nezavezujoče ponudbe, hrvaški Agrokor pa naj bi za delnico Mercatorja znova ponudil 221 evrov. Presenetljivo pa se je odločil ponudbo oddati v sodelovanju s tujimi finančnimi ustanovami, kar še bolj kaže na resnost njegovih namer.

Podražile so se tudi Krkine delnice, s katerimi je bilo za 300 tisoč evrov prometa. Najvišja cena dneva je znašala 53,98 evra. Petrolove delnice so izgubile tisto, kar so pridobile v sredo, pocenil pa se je tudi Telekom, kar je vplivalo na zdrs indeksa SBI TOP (632 točk), ki se je znižal četrtič v zadnjih petih dneh, tokrat za 0,44 odstotka.

Tečaji delnic v prvi kotaciji Ljubljanske borze

MERCATOR

+0,61 %

165,00 EUR

KRKA

+0,56 %

53,40

GORENJE

+0,00 %

5,50

LUKA KOPER

+0,00 %

8,60

NOVA KBM

-0,05 %

4,35

INTEREUROPA

-1,35 %

1,023

TELEKOM

-2,03 %

62,70

PETROL

-2,88 %

165,00


Strm padec indeksa DAX30
Na razvitih trgih je vse v znamenju nedeljskega vrha Evropske unije v Bruslju. Upanje, da
bodo politiki našli čarobno palico, je zdaj zamenjala velika skepsa. Frankfurtski DAX30 (5.765 točk) je do 17. ure izgubil dva odstotka in pol, negativno pa se je začelo tudi trgovanje na Wall Streetu, čeprav je proizvodna dejavnost v srednjeatlantski regiji oktobra poskočila na najvišjo raven v zadnje pol leta.

Apple razočaral analitike, Intel presenetil
Vlagatelji v ZDA so se že včeraj ob koncu dneva precej burno odzvali na sveža poročila, da je Evropa še daleč od rešitve dolžniške krize. Dow Jones (11.500 točk) je izgubil dve tretjini odstotka, tehnološki Nasdaq (2.603 točke) pa dva odstotka, kar je bila zlasti posledica padca Applovih delnic pod mejo 400 dolarjev. Proizvajalec iPhonov namreč kljub rekordnemu dobičku v zadnjem četrtletju ni zadovoljil visokih napovedi.

Na drugi strani je Intel (njegovi mikroprocesorji so v 80 odstotkih osebnih računalnikov po svetu) presegel pričakovanja, ko je napovedal, da bo imel v tekočem četrtletju za okoli 14,7 milijarde dolarjev prihodkov.

Finančne krivulje: Govorice, da bo mehanizem za stabilnost evra "težak" astronomskih 2000 milijard evrov

American Express povišal prihodke in dobiček
Sveže poslovne rezultate je objavil izdajatelj kreditnih kartic American Express. Pohvalil se je, da so potrošniki vedno bolj naklonjeni kupovanju z odloženim plačilom, kar je tudi posledica programa nagrajevanja zvestobe uporabnikov. V obdobju od 1. julija do 30. septembra je podjetje ustvarilo za 1,2 milijarde dolarjev dobička, kar je 13 odstotkov več kot v istem lanskem obdobju. Prihodki so se zvišali za 9 odstotkov, na 7,6 milijarde dolarjev.