Ključno vlogo v projektu bo imela gradnja železnic po Bližnjem vzhodu. Foto: Pixabay
Ključno vlogo v projektu bo imela gradnja železnic po Bližnjem vzhodu. Foto: Pixabay

ZDA, Evropska unija, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in še nekaj drugih držav so ob robu vrha G20 v New Delhiju sprožili pobudo za medcelinski zeleni tranzitni koridor.

Infrastrukturni del projekta predvideva gradnjo železnic, pristanišč, podmorskega telekomunikacijskega kabla, električnih in podatkovnih omrežij ter vodikovih cevovodov.

Sorodna novica Sklepna izjava G20 ne omenja ruske agresije proti Ukrajini in opustitve fosilnih goriv

Projekt je v prvi vrsti trgovinski, vendar naj bi imel tudi druge geopolitične učinke, saj naj bi ogromni indijski trg povezal z Zahodom, ponudil konkurenco kitajskemu projektu svilne poti Pot in pas, spodbudil gospodarstvo v državah Bližnjega vzhoda ter pomagal normalizirati odnose med Izraelom in zalivskimi državami, poroča France24.

Biden: Položili bomo kabel za povezovanje skupnosti

"Gre za resnično veliko stvar," je na predstavitvenem dogodku dejal ameriški predsednik Joe Biden in načrt označil za zgodovinskega, ker naj bi "močno olajšal trgovanje in izvoz čiste energije" ter "položil kabel, ki bo povezoval skupnosti". Projekt bo po njegovih besedah prispeval tudi "k stabilnejšemu in uspešnejšemu Bližnjemu vzhodu".

Glavni igralci dogovora – savdski kronski princ Salman, indijski premier Modi in ameriški predsednik Biden. Foto: Reuters
Glavni igralci dogovora – savdski kronski princ Salman, indijski premier Modi in ameriški predsednik Biden. Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da gre za veliko več "kot samo železnico ali internetne kable", temveč za "zeleni in digitalni most med celinami in civilizacijami". Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozval k trdemu delu za uresničitev načrtov.

Finančnih zavez podpisnice dogovora niso podale, v naslednjih 60 dneh pa nameravajo pripraviti akcijski načrt. Kot poroča Financial Times, so se posamezne države o projektu v zakulisju pogovarjale že več mesecev, zdaj pa so pogovori prišli v formalno fazo.

Načrtovano povečanje trgovine med Evropo in Indijo

Železnice in pristanišča po Bližnjem vzhodu, ki bodo povezale Združene arabske emirate, Savdsko Arabijo, Jordanijo in Izrael, naj bi povečale trgovino med Evropo in Indiji za 40 odstotkov. Nova infrastruktura naj bi tudi rešila ozka grla v Sueškem prekopu, saj bi tovor namesto z ladjami transportirali z vlaki.

EU in ZDA sta ob robu vrha napovedali tudi afriški koridor med Demokratično republiko Kongo, Zambijo in Angolo za izboljšanje trgovine s surovinami, vključno z bakrom, poroča Financial Times.

Ambiciozni koridor med EU-jem, Bližnjim vzhodom in Indijo