V Piranu imajo šest odstotkov več prenočitev. Foto: BoBo
V Piranu imajo šest odstotkov več prenočitev. Foto: BoBo
bazen, kopanje
Zdravilišča imajo 41 odstotkov manj ruskih gostov. Foto: BoBo
false
Poletna turistična sezona je na vrhuncu. Foto: BoBo

Hoteli v piranski občini so bili julija v povprečju 92-odstotno zasedeni, gostje pa so ustvarili za več kot 175.000 prenočitev. Med gosti prevladujejo tujci, ki jih je bilo okoli 75 odstotkov, v primerjavi z lanskim letom pa so ustvarili deset odstotkov več prenočitev, je pojasnila Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož.

Največ je Avstrijcev in Italijanov, sledijo Nemci in Rusi, pričakovano pa je, da se bo število Italijanov avgusta še močno povečalo, dodaja Šuligojeva.

V Piranu pa imajo tudi izjemno veliko število dnevnih obiskovalcev, saj se jih v mestni turistično-informativni pisarni vsak dan oglasi okoli 600, v združenju pa pričakujejo, da bo avgust prinesel podobne rezultate.

Koprska občina z 80-odstotno zasedenostjo
Turistični delavci so optimistični tudi na območju koprske občine, ki ima trenutno okoli 80 odstotkov zasedenih turističnih kapacitet med tednom, ob koncu tedna pa je odstotek še višji. Iz Mestne občine Koper so sporočili, da si želijo, da bi se približali lanskim številkam, ko je bila koprska občina absolutna zmagovalka med vsemi občinami po indeksu rasti prenočitev. Te so se lani na letni ravni v primerjavi z letom prej povečale za 10,3 odstotka, ob tem pa so lani prvič imeli več tujih gostov kot domačih.

Za točne podatke bo treba počakati konec sezone, navajajo v Kopru, sicer pa med gosti tradicionalno prednjačijo Slovenci, Italijani, Nemci in Avstrijci.

Upad števila ruskih gostov
Z obiskom pa so zelo zadovoljni tudi v slovenskih naravnih zdraviliščih ne glede na precejšnji upad ruskih gostov, saj imajo marsikatere terme v tem času polno zasedene svoje hotelske zmogljivosti in zmogljivosti kampov. Visoka pričakovanja za letošnjo sezono se tako množično uresničujejo, saj bodo v večini zdravilišč dosegli in presegli zastavljene cilje, je dejal direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.

Intenzivni večmesečni načrtovani promocijski programi so obrodili bogate sadove, saj je v prvih šestih mesecih letos zdravilišča obiskalo za 9,7 odstotka več domačih in za 5,3 odstotka več tujih gostov kot lani. "Predvsem dobri rezultati med domačimi gosti so, kot kaže, posledica ugodnejše gospodarske klime," je prepričan Altbauer, ki ob tem izpostavlja tudi dober obisk gostov iz Avstrije, ki ustvarjajo že slabo tretjino vseh tujih gostov.

Pozitivna gibanja pa kažejo tudi ponovno številčnejše pojavljanje gostov iz Hrvaške, Nizozemske in Izraela. Izredno negativen trend pa je opaziti pri gostih iz Rusije, saj je število prenočitev upadlo za 41 odstotkov, kar je poglavitni razlog za dva odstotka manj tujih prenočitev, čeprav je bilo tujih gostov več. Razlog tiči v tradicionalni izredno dolgi dobi bivanja ruskih gostov.