S sedeža WTO-ja v Ženevi prihajajo črnoglede napovedi. Foto: Reuters
S sedeža WTO-ja v Ženevi prihajajo črnoglede napovedi. Foto: Reuters

Ekonomisti WTO-ja za letos še vedno pričakujejo 2,8-odstotno rast svetovnega gospodarstva, kot so to napovedovali aprila. So pa znižali napoved za leto 2023, ko naj bi se svetovni bruto domači proizvod (BDP) povečal za 2,3 odstotka, medtem ko je prvotna napoved govorila o 3,2-odstotni rasti, so v sporočilu za javnost navedli v WTO-ju.

Obseg svetovne trgovine z blagom bo medtem letos rasel po 3,5-odstotni stopnji, kar je 0,5 odstotne točke nad dosedanjimi napovedmi. Leta 2023 pa naj bi se rast upočasnila na enoodstotno, kar je občutno manj od 3,4-odstotne, napovedane v zadnji napovedi.

"Svetovna trgovina bo v drugem polletju 2022 izgubila zagon in bo leta 2023 ostala zadržana, saj na svetovno gospodarstvo vplivajo številni šoki," so zapisali v WTO-ju. "Slika za leto 2023 se je občutno poslabšala," je na novinarski konferenci v Ženevi dejala generalna sekretarka WTO-ja Ngozi Okonjo-Iweala.

Težka predvidevanja

Glavni razlog za bolj črnoglede napovedi so visoke cene energije v Evropi, ki so zlasti posledica vojne v Ukrajini. Te naj bi neposredno in posredno, z zviševanjem cen drugih dobrin, zmanjšale izdatke gospodinjstev in povečale stroške proizvodnje.

Medtem odločno zaostrovanje denarne politike v ZDA ohlaja nepremičninski in avtomobilski trg ter investicije, Kitajska pa se še naprej spopada z izbruhi covida-19 in z njimi povezanimi prekinitvami proizvodnje. Vse višji računi uvoza goriv, hrane in gnojil bi lahko vodili k prehranski negotovosti in dolžniški krizi v manj razvitih državah.

WTO je sicer opozoril na veliko negotovost, povezano z napovedovanjem. Težko je namreč predvideti, kakšna bo prihodnje leto monetarna politika v razvitih državah, raziskovalci izpostavljajo tudi "nepredvidljivo naravo" ruske vojne v Ukrajini. Ob morebitnem poslabšanju razmer bi se lahko napovedana rast trgovine prihodnje leto spremenila v 2,8-odstotno krčenje, če bo zasuk pozitiven, pa bi lahko dosegla 4,6 odstotka.