Banka Celje se bo v končni fazi združila z Abanko. Foto: BoBo
Banka Celje se bo v končni fazi združila z Abanko. Foto: BoBo

Z vlade so sporočili, da so potrdili dokapitalizacijo Banke Celje, prenos tveganih postavk na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) ter izdajo poroštva DUTB-ju. Dokapitalizacijo bodo izvedli z vplačilom navadnih delnic Banke Celje v znesku 190 milijonov evrov. Od tega bodo 95 milijonov evrov plačali v denarju in nekaj manj kot 95 milijonov v državnih obveznicah.

Obseg zahtevane dokapitalizacije se je vmes torej povečal za 30 milijonov evrov, kar so nedavno neuradno napovedali tudi nekateri mediji. Po pisanju časnika Dnevnik naj bi večjo dokapitalizacijo zahtevali v Evropski komisiji.

Vlada je danes soglašala tudi s seznamom slabih terjatev, ki jih bo banka prenesla na DUTB. Ob tem je za s tem povezane obveznosti DUTB izdala državno poroštvo v višini do največ 127 milijonov evrov.

Načrt vlade oz. njena zaveza Bruslju je, da bo Banko Celje združila z Abanko, v ta namen pa je bila oktobra že izvedena 243 milijonov evrov dokapitalizacija, na DUTB pa so bile prenesene tudi bankine slabe terjatve.