Izza šivalnega stroja na zavod za zaposlovanje. Usoda, ki naj bi čakala najmanj 2.000 Murinih delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Izza šivalnega stroja na zavod za zaposlovanje. Usoda, ki naj bi čakala najmanj 2.000 Murinih delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Brezposlenost
V agoniji Mure, ki še traja, se veliko govori o reševanju Mure, manj pa o reševanju socialne stiske delavcev. Zdaj se je organiziral Zavod za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO

Trenutno najbolj optimističen načrt reševanja Mure predvideva ohranitev 1.100 delovnih mest, kar pomeni, da bo na cesati pristalo več kot 2.000 Murinih delavcev.

Pisarna zavoda v Muri za Murine delavce
Na vprašanja o tem, kakšne so njihove pravice, kako ukrepati in kam se obrniti po morebitno pomoč, jim bodo skušali odgovoriti delavci območnega zavoda za zaposlovanje, ki je v prostorih Mure odprl informativno pisarno. Delavci bodo lahko odgovore na svoja vprašanja poiskali pri svetovalkah za iskanje zaposlitve in svetovalkah pristojnih za vprašanja socialne varnosti.

Informativna pisarna Zavoda za zaposlovanje bo delavcem pojasnila, kako je s prijavo na zavod po morebitni izgubi zaposlitve, pogojih za pridobitev denarnega nadomestila, socialne pomoči in dejavnostih pri iskanju nove zaposlitve. Informativna pisarna bo odprta ob sredah in četrtkih.

Podlesnik se ne želi vdati
Vodstvo Mure bo do konca leta za matično družbo Mura, d. d., pripravilo predlog programa finančne reorganizacije in zanjo na sodišču predlagal uvedbo postopka za prisilne poravnave z upniki, je po pisanju Dela dejal prokurist Mure Zdenko Podlesnik.

Podlesnik namreč, po lastnih besedah, dokler ne bo poskusil vseh drugih možnosti, še vedno ne želi govoriti o stečaju. Tako verjame, da bodo lahko izpeljali projekt reševanja podjetja, ki ga predlaga uprava.

Po umiku vseh "rešiteljev" je dober tudi predlog uprave?
Po vseh zapletih ostaja v igri za rešitev Mure resnično le še predlog uprave, saj so vsi drugi "morebitni rešitelji" odstopili. Sod je predlog sprva označil kot neprimeren in ga pospravil v predal, a si je, ko je odstopil zadnji "rešitelj", premislil in sporočil, da je uresničljiv.

Proizvodnja v Muri bo zagotovo tekla do konca prihodnjega tedna, nato pa jo bodo postopoma ustavljali, dele proizvodnje pa preselili in nadaljevali v manjšem obsegu. Delavce iz ljutomerskega obrata bodo preselili v Mursko Soboto.

Bodo Švicarji res "vzeli" 150 delavcev?
Podlesnik je pred dnevi omenjal možnost, da bi se s prvim januarjem začela druga vrsta proizvodnje. Švicarsko podjetje, ki ima več tisoč zaposlenih in dobre poslovne rezultate, je namreč podalo ponudbo, z Muro pa so se že pogovorili tudi o tem, kakšne kvalifikacije bi morali imeti ljudje, ki bi jih švicarsko podjetje potrebovalo. Zaposlili naj bi 150 delavcev. Pričakovanj Švicarjev do države, Podlesnik ni želel komentirati.