V Maximarketu so zaprte etaže, kjer prodajajo oblačila in obutev ter parfume in kozmetiko.  Foto: BoBo
V Maximarketu so zaprte etaže, kjer prodajajo oblačila in obutev ter parfume in kozmetiko. Foto: BoBo

Modianina poslovalnica v ljubljanski veleblagovnici Maximarket je že deseta poslovalnica, ki so jo v zadnjih dneh zaprli v Mercatorjevih nakupovalnih središčih. Družbi Fortenova, ki je lastnica Mercatorja, in družbi Montecristo, ki obvladuje verigo trgovin Modiana, se namreč ne uspe poenotiti glede pogodbenih obveznosti oziroma višine najemnin za prostore v Mercatorjevih nakupovalnih središčih.

Prizor iz Maximarketa. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Prizor iz Maximarketa. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Ob začasnem zaprtju Modianinih trgovin v Maximarketu so zaposlenim vstop na delovno mesto preprečili varnostniki. Odvetnik Mercatorja in skupine Fortenova Uroš Pogačnik je v pogovoru za Televizijo Slovenija dejal, da druge možnosti ni bilo. "Najemnik ne plačuje najemnin že vse od februarja, niti stroškov. Tega dolga se je nabralo že za nekaj milijonov. In ker ni hotel plačati ničesar, je bil to edini mogoč ukrep," je pojasnil.

"Dejstvo je, da smo bili dogovorjeni za način obračunavanja najemnine, ki je ugodnejši od tistega načina, za katerega si nasprotna stran razlaga, da naj bi obstajal," pa je dejal odvetnik družbe Montecristo Marko Zaman.

Strani naj bi se torej že pred časom dogovorili o nižji najemnini, česar pa naj najemodajalec ne bi upošteval. V Fortenovi to zanikajo. "Pogovori o tem so potekali, to lahko potrdim, nikoli pa ni bil formalno sklenjen dogovor, ki bi znižal najemnine," je ob tem poudaril Pogačnik.

Poleg desetih Modianinih trgovin v Sloveniji naj bi jih zaprli še 14 na Hrvaškem, v Srbiji pa štiri. "Takšen kavbojski način prevzema posesti seveda ni dovoljen," ob tem opozarja odvetnik Modiane, ki ima sicer na slovenskem, hrvaškem in srbskem trgu skupno 48 trgovin in 281 zaposlenih. Poleg desetih, ki so trenutno zaprte, ima Modiana po Sloveniji še 14 trgovin, ki niso najete pri Fortenovi oziroma Mercatorju. Odvetnik Zaman je pojasnil, da Modiana ni v sporu z nobenim drugim najemodajalcem.

Sindikalist Rožič: Delavci so žrtve dveh podivjanih kapitalov

V Sloveniji Modiana zaposluje 182 delavcev. "Delavci so žrtve tega, da se dva podivjana kapitala ne znata dogovoriti o čisto normalnih stvareh, o katerih se po vsem svetu dogovarjajo. In da preprosto onemogočiš delavcu dostop do dela, je nesprejemljivo za vsako državo in tudi za Slovenijo," ob tem opozarja generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič, ki se sprašuje, kako se je lahko Fortenova ob različnih pravnih možnostih odločila za takšen način reševanja nastalega položaja.

"Rekel bi, da naj delavci zaupajo poslovodstvu, da bo situacijo uredilo, in da pač, žal, imamo partnerja, ki ni korekten," pa delavcem Modiane sporoča odvetnik Zaman. "Da se lotiš zapiranja trgovine po štirih mesecih spora in zapreš trgovine v edinem kvartalu modne industrije, ki prinaša donose v tej branži, ter da zapreš trgovino v tem času, je jasen namen. Želijo spraviti, očitno, našo stranko s trga," je opozoril.

Brez dogovora bodo trgovine zaprte, ob tem poudarja odvetnik Mercatorja in skupine Fortenova. "To lahko pričakujejo (delavci, op. a.). Ne bodo jih odprli," je dejal. Obe strani naj bi se sicer že pogovarjali o srečanju v prihodnjem tednu.

Zaprte tudi Modianine trgovine v Maximarketu