Spremembe v lastniški sestavi naj ne bi vplivale na postopek sanacije zadolženeag Merkurja. Foto: MMC RTV SLO
Spremembe v lastniški sestavi naj ne bi vplivale na postopek sanacije zadolženeag Merkurja. Foto: MMC RTV SLO
Lastništvo Merkurja
Kdo bo namesto Merfina vstopil v lastniško strukturo? Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo Merkurja je unovčevanje oz. zaplembo zastavljenih delnic bank in podjetij, ki so dala posojila Merfinu za nakup Merkurja, že dalj časa pričakovalo. Predsednik nadzornega sveta Merkurja Matevž Slapničar je pojasnil, da zaplemba več kot 328.000 delnic Merkurja poteka prek postopka prodaje in ponovnega nakupa. Tako pričakuje, da bo banka Hypo Alpe-Adria International na naslednji stopnji sama nastopila kot kupec teh delnic in tako zaprla svoje terjatve do Merfina.

Merfin za posjilo zastavil skoraj 60 odstotkov Merkurja
"To je bil pričakovan postopek, s katerim bomo v Merkurju dobili prave lastnike," je dejal Slapničar in pojasnil, da bodo tisti, ki so posojila Merfinu za nakup njegovega deleža v Merkurju zavarovali s kupljenimi delnicami, postali lastniki Merkurja. Kot je razvidno iz letnega poročila Merfina za leto 2009, je to podjetje, prek katerega so menedžerji prevzeli nakelskega trgovca, za posojila zastavilo vse svoje delnice Merkurja, torej slabih 60 odstotkov.

Predsednik uprave Blaž Pesjak javne držabe sicer ni mogel komentirati, je pa dejal, da si želijo lastnika, ki bi podprl sanacijski načrt in načrt finančnega prestrukturiranja Merkurja.

Postopek razlastitve naj ne bi vplival na sanacijo
Po besedah Slapničarjeva ta postopek razlastitve družbenikov Merfina ne vpliva na sanacijo Merkurja. "Pomembno je, da zdaj identificiramo prave lastnike Merkurja," je poudaril Slapničar, ki ne pozna vseh preostalih upnikov Merfina. So se pa v javnosti že pojavila imena družb Viator & Vektor, Alpos, Salonit Anhovo, Iskratel in Gorenjska borznoposredniška družba. Pričakovati gre, da bodo upniki Merfina izkoristili možnost zunajsodnega poplačila s prodajo zastavljenega premoženja.

Pogovori z bankami in drugimi upniki glede načrta finančnega prestrukturiranja zadolženega Merkurja še vedno potekajo. Po oceni Slapničarja načrt ta teden še ne bo vložen, saj je treba predtem skleniti kompromis, kako ga bodo izpeljali in zagotoviti zadostno podporo upnikov. Še preden bo vložen na kranjsko okrožno sodišče (ta mora v tem tednu izdati sklep o začetku postopka prisilne poravnave) pa se bodo do poročila o ukrepih opredelili tudi nadzorniki.