Morebitni vlagatelj bo pripravil tri predloge, kako bi v podjetju Mura ohranil proizvodnjo in vsa delovna mesta. Foto: MMC RTV SLO
Morebitni vlagatelj bo pripravil tri predloge, kako bi v podjetju Mura ohranil proizvodnjo in vsa delovna mesta. Foto: MMC RTV SLO
Escada
V preteklem poslovnem letu je Escadi prodaja padla za 15 odstotkov. Foto: EPA
Delavci v Escadi so zaskrbljeni
Vendarle rešitev za Muro?

Slovenski vlagatelj naj bi predloge za rešitev Mure Sodu predal 17. avgusta. Morebitni naložbenik namerava ohraniti vseh 3.300 delovnih mest. Več informacij naj bi bilo znanih v četrtek, poroča TV Slovenija.

Poravnava Escadi ni uspela
Medtem pa se nemškemu tekstilnemu podjetju Escada ni uspelo poravnati z upniki, zato gre v stečaj.

Escada po vsem svetu zaposluje okoli 2.300 ljudi, trgovine pa ima v 60 državah sveta. Jeseni 2007 je družba odprla poslovno-razvojni center v Gornji Radgoni, ki v družbah Elos - Escada in Epas zaposluje okoli 300 delavcev, poleg tega pa je bila Escada eden najpomembnejših kupcev izdelkov Mure, ki je tudi šivala za to družbo.

Nemško podjetje bi poravnavo z upniki štelo za uspešno, če bi vsaj 80 odstotkov upnikov privolilo v rešitev, da vsakih 1.000 evrov terjatev, ki jih imajo upniki do družbe, zamenjajo za 400 evrov in deset delnic družbe, a je v tovrstno rešitev privolilo le 46 odstotkov upnikov. V upravi Escade so zatrdili, da roka za izvedbo zamenjav terjatev ne morejo podaljšati, prav tako pa ne morejo popraviti ponudbe.

Družba ne bo mogla poravnati 200 milijonov evrov dolga
Upniki imajo namreč 200 milijonov evrov terjatev v obliki sindiciarnega posojila, ki ga je podjetje prejelo pred štirimi leti s 7,5-odstotno obrestno mero. V upravi so presodili, da družba zaradi razmer na trgu obveznosti do izteka roka leta 2012 ne bo mogla poravnati.

Escada 90 odstotkov od prodaje ustvari na modnih trgih v ZDA, Rusiji in drugod, v nezavidljivem položaju pa se je znašla zaradi visokih poslovnih izgub v zadnjih mesecih. V prvem polletju letošnjega poslovnega leta je prodaja padla za 16 odstotkov, podjetje pa je pridelalo 91,7 milijona evrov, v preteklem poslovnem letu pa je imela 15-odstotni padec prodaje in 70,3 milijona evrov izgube.

Slabo poslovanje tudi posledica slabih poslovnih odločitev
Slabo poslovanje je posledica razmer v tekstilni industriji, pa tudi razmer in slabih poslovnih odločitev v družbi, kjer se je v zadnjem času pogosto zamenjalo vodstvo. Poleg tega je bilo več kolekcij neuspešnih.

Direktor Escadinih gornjeradgonskih podjetij Tugo Frajman je še v torek zatrjeval, da družbi po njegovem mnenju ne bosta imeli težav, saj sta zapisani kot prednostni. Razvijata namreč kolekcije, prototipe in vzorce.

Delavci v Escadi so zaskrbljeni
Vendarle rešitev za Muro?