Kakšne bi bile primerne stopnje, je stvar izračunov glede na ciljne prilive, pravi Trofenik. Foto: NN
Kakšne bi bile primerne stopnje, je stvar izračunov glede na ciljne prilive, pravi Trofenik. Foto: NN
Pripombe na davek na nepremičnine

V poslanski skupini Zaresa so prepričani, da je zakon o obdavčitvi nepremičnin potreben, predstavljeni osnutek zakona pa premalo ambiciozen.

Prav tako se ne strinjajo z izhodiščem, da naj bi novi zakon zamenjal nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč.

"Marsikaj bo treba razčistiti, tudi za ceno, da zakon ne bo uveljavljen z letom 2011," je povedal Vili Trofenik, poslanec Zaresa. Če bomo sprejeli takšen zakon, bomo v javnofinančnem smislu naredili še eno napako, primerljivo z ukinitvijo davka na plače, je opozoril. Dodal je, da je po neformalnih pogovorih z drugimi poslanci prepričan, da zakon, takšnega kot je, ne bil bil sprejet.

Zakon bodo še usklajevali
V Zaresu menijo, da morajo zakon v koaliciji še uskladiti, ker je obdavčitev nepremičnin drugačna od dohodnine. Prav tako se ne strinjajo s predsednikom vlade, ki pravi, da bo obdavčitev progresivna. Odgovarjajo mu, da bi lahko njegova izjava povzročila preveč "nepotrebne diskusije v nepravo smer".

"Z zvišanjem spodnje stopnje in določitvijo nekakšne usmerjevalne stopnje za celotno državo bi bilo treba doseči primerno obdavčitev z malo večjo ambicijo in delno nadomestiti dohodnino, katere 54 odstotkov že gre k občinam," je dejal Trofenik. V Zaresu so namreč prepričani, da je spodnja meja davčne stopnje postavljena prenizko.

Zavzemajo se, da bi primerne stopnje izračunali glede na ciljne prilive in da bi bil denar, zbran s tega naslova, vsaj v delu še namenski.

Zakon instrument politike?
Predsednik strankinega programskega odbora za javne finance in generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač pa pravi, da bi moral biti ta zakon instrument tudi drugih politik, kot so prostorska, energetska, socialna in kmetijska.

Zakon bi lahko predvidel sorazmerno znižanje obdavčitve stanovanjskih nepremičnin glede na število prijavljenih oseb na določeno površino, hkrati bi z višjo obdavčitvijo "kaznoval" neobdelana kmetijska zemljišča, propadajoče stavbe in nepozidana stavbna zemljišča. Za energetsko varčnost pa bi lahko bila predvidena olajšava, je še dodal Kopač.

Pripombe na davek na nepremičnine