Superjahta Axioma. Foto: Reuters
Superjahta Axioma. Foto: Reuters

Superjahta ruskega poslovneža Dimitrija Pumpjanskega je ocenjena na 75 milijonov dolarjev.

Zaradi pravnega zahtevka ameriške banke JP Morgan, ki ji je Pumpjanski dolžan več kot 20 milijonov dolarjev, jo je zasegla gibraltarska vlada.

Ker je Pumpjanski zaradi ruskega napada Ukrajine podvržen sankcijam ZDA, EU-ja in Združenega kraljestva, je bilo posojilo banki prekinjeno, saj ta ni smela več prejemati njegovega plačila.

Dražba jahte bo potekala v torek v Gibraltarju, kjer je bilo 72,5 metra dolgo plovilo tudi zaplenjeno. Glede na to, da bo na dražbi le en dan, je možno, da bo njena prodajna cena veliko nižja od izklicne, poroča BBC.

Superjahta je opremljena z bazenom, džakuzijem, 3D-kinodvorano, vodnimi smučmi in opremo za potapljanje. Na njej je prostora za 20-člansko posadko.

Jahto je oblikoval sloviti industrijski oblikovalec Alberto Pinto, leta 2013 pa jo je izdelalo podjetje Dunya Yachts v Turčiji.

Sprva je izplula pod imenom Rdeči trg, za nekaj več kot pol milijona evrov na teden pa so jo lahko najeli milijonarji.

Jahto je nato kupil 2,1 milijarde evrov težak Pumpjanski, direktor jeklarskega podjetja OAO TMK.

Glede na to, da je bilo bogastvo ruskih oligarhov v preteklih mesecih zaseženo tudi z namenom, da bi denar od prodaje namenili za obnovo do tal porušenih ukrajinskih mest, je zdaj presenetljivo, da bo izkupiček tokratne prodaje prejela ameriška banka, ki zadeve ni hotela komentirati.

Po pisanju Guardiana so na vprašanje humanitarnosti v banki odgovorili le: "JP Morgan si bo še naprej prizadeval k filantropskemu namenu, da bo doniral med petimi in desetimi milijoni dolarjev v primeru poslabšanja begunske krize v Ukrajini."