Zavarovanci naj škodo prijavijo s spletnim obrazcem na daljavo, prosijo zavarovalnice. Foto: MMC RTV SLO/Denys Shadro
Zavarovanci naj škodo prijavijo s spletnim obrazcem na daljavo, prosijo zavarovalnice. Foto: MMC RTV SLO/Denys Shadro

Kot so pojasnili v zavarovalnici, lahko zavarovanci škodo prijavijo prek njihovih spletnih strani, digitalne poslovalnice ali telefona. Za pomoč pri oddaji škodnega zahtevka se lahko obrnejo tudi na svojega zastopnika.

"S strankami, ki bodo škodo prijavile na daljavo, bodo predstavniki Zavarovalnice Triglav stopili v stik v najkrajšem mogočem času in se z njimi dogovorili o nadaljnjem poteku reševanja škodnih zahtevkov," so zapisali.

Kot so poudarili, si prizadevajo vse primere obravnavati čim hitreje. Naravne nesreče in drugi dogodki, ki ogrožajo življenja ljudi, pa zahtevajo še odločnejši odziv in prednostno ukrepanje na terenu.

V primeru tovrstnih dogodkov tridnevni rok ne velja

"Prebivalcem, ki jih prizadenejo neurje ali drugi vremenski ekstremi, kot so tudi poplave, svetujemo, naj najprej zaščitijo lastna življenja in šele zatem, če je to varno, svoje premoženje. Ko to dopuščajo okoliščine, naj morebitno škodo prijavijo zavarovalnici. Čeprav za prijavo škode velja tridnevni rok po njenem nastanku, zavarovalnica v primeru tovrstnih dogodkov upošteva tudi poznejše prijave," so poudarili.

Med splošnimi napotki za hitrejše reševanje škode so sicer podrobno fotografiranje, shranjevanje poškodovanih predmetov in posredovanje dokumentacije, povezane s škodo ali njeno sanacijo.

Zavarovalnica Triglav se še vedno intenzivno ukvarja s prijavo škodnih primerov in popisom škode na terenu po neurjih s točo in vetrom v zadnjih tednih, so dodali. Tudi v Zavarovalnici Sava zavarovancem svetujejo, naj škodo prijavijo prek spletnega obrazca, kjer lahko priložijo tudi fotografije. "Ocenjevanje škode poteka intenzivno. Z namenom čim hitrejše obravnave vseh zahtevkov si pri tem pomagamo tudi s sodobnimi napravami, kot so letalniki, kamere in skener za točo," so navedli.

Napovedujejo hitro ocenjevanje in izplačila

Čeprav trenutno zaznavajo povečano število prijav škod in podobno pričakujejo tudi za prihodnje dni, si bodo prizadevali za hitro ocenjevanje in izplačila, so dodali.

V zavarovalnici Generali so prav tako poudarili, da je bolj kot prijava škode pomembna zaščita ljudi in premoženja. "Pri poplavah se celotne škode praviloma ne da oceniti prej kot v 14 dneh, zato pretirana hitrost pri ocenjevanju ni smiselna," so zapisali.

Tisti, ki se bodo lotili sanacije, lahko to storijo še pred prihodom cenilca. Pomembno pa je, da pred začetkom sanacije fotografirajo posledice škodnega primera, poškodovane stvari pa ohranijo do konca obravnave primera oziroma do drugačnih navodil zavarovalnice, so pojasnili.

Banke na nekaterih območjih zaprte

Vremenska ujma in njene posledice, ki so ohromile številne dele države, je prizadela tudi delovanje bančnih poslovalnic. Zaradi poplav so morale namreč številne zapreti svoja vrata, medtem ko še naprej nemoteno zagotavljajo digitalne storitve, so sporočili iz Združenja bank Slovenije.

V bankah in hranilnicah si prizadevajo, da bi v čim krajšem mogočem času znova zagotovili polno delovanje zaprtih oziroma celovito delovanje tistih poslovalnic, ki trenutno delujejo v omejenem obsegu. Enako velja za oskrbo bankomatov, ki so zaradi poplav ponekod prav tako nedostopni.

O morebitnih spremembah v poslovanju bodo banke in hranilnice svoje komitente obveščale prek običajnih poti in na svojih spletnih straneh. Do takrat komitentom svetujejo, da za opravljanje bančnih storitev uporabijo digitalne kanale in plačilne kartice.

Zaprte tudi nekatere pošte

Zaradi izrednih vremenskih razmer, ki so posledica obilnih padavin in poplav, je moteno poslovanje tudi na številnih poštah po državi. Ker je otežena dostava pošiljk, je več poslovalnic zaradi skrbi za varnost zaposlenih, pošiljk in premoženja zaprtih. Pošte, ki poslujejo tudi ob sobotah, bodo to soboto zaprte, so sporočili iz Pošte Slovenije.

Po podatkih iz centrale omenjenega državnega podjetja je trenutno zaprtih 36 pošt na območju Gorenjske, Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške ter ponekod drugod, prav tako je zaradi neprevoznih cest onemogočeno ali oteženo izvajanje dostave na okoli 50 poštah.

Poštarji sicer glede na izredne vremenske razmere in aktualno vremensko napoved agencije za okolje opravljajo dostavo pošiljk na tistih območjih, kjer razmere to dopuščajo. Ob tem na Pošti Slovenije poudarjajo, da sta na prvem mestu varnost in zdravje zaposlenih.

Zaradi tega bodo po njihovem mnenju zamude pri dostavi poštnih pošiljk, zato uporabnike poštnih storitev prosijo za razumevanje. Kot so zagotovili, bodo takoj, ko se bodo razmere normalizirale, spet vzpostavili običajno poslovanje in dostavo pošiljk vsem prebivalcem.