Mercatorjeva delnica v zadnjem času spet raste. Foto: RTV SLO
Mercatorjeva delnica v zadnjem času spet raste. Foto: RTV SLO
Pivovarna Laško
Zvezda dneva po rasti je bila Pivovarna Laško. Foto: RTV SLO

Z Mercatorjem je bilo kar za 325 milijonov SIT prometa, saj je v treh svežnjih lastnika zamenjalo 6.000 lotov. Največ navdušenja nad 5,6 milijarde visokim polletnim dobičkom je bilo opaziti na začetku trgovanja, ko je bila cena 37.800 SIT.

Po prometu sledijo cenejše delnice Krke, Petrola in Intereuropa. Slednja je izgubila še 0,8 odstotka in je dosegla novo enooinpolletno dno. En posel je bil sklenjen le pri 5.500 SIT, kar pomeni več kot triodstotni minus. Zvezda dneva po rasti je bila Pivovarna Laško. Zaradi namigov, da naj bi prodala delež v Delu, je cena poskočila do 7.399 SIT oziroma za štiri odstotke. Žito je cenejše za poldrugi odstotek.

Na prostem trgu je prevladovala rdeča barva. Izjema je Hram holding, ki pa je zgolj pridobil tisto, kar je v torek izgubil. Zvon ena holding se je pocenil za dva odstotka.

Slovenski borzni indeks se je zvišal za 0,36 odstotka, na 4.517 točk. S tem se je izognil letos rekordnemu devetdnevnemu negativnemu nizu. Indeks PIX (4.227 točk) se je znižal za tretjino odstotka.

Optimizem le v Tokiu
Tokijski delniški indeks Nikkei je prvič po štirih letih končal nad 12.500 točkami. Japonci vedno bolj verjamejo, da bo domače gospodarstvo po dolgoletni krizi le našlo pot iz recesije. Sredino dopoldne v Evropi je bilo negativno. Delnice Telekoma Austrie so padle za več kot odstotek, čeprav je podjetje objavilo dobre poslovne rezultate. Očitno je bilo vse to že vgrajeno v ceno delnic.

V Frankfurtu so še vedno v ospredju delnice Commerzbanke, potem ko so britanski hedge-skladi napovedali, da bodo kupovali delnice te nemške banke. Na negotovo ozračje še vedno vpliva tudi cena nafte, ki je spet nad 66 dolarji. Delniški indeks Dow Jones (10.519 točk) je po pozitivnem ponedeljku v torek izgubil pol odstotka. Objavljenih je bilo nekaj nespodbudnih gospodarskih podatkov. Tehnološki indeks Nasdaq (2.137 točk) je zdrsnil za 0,2 odstotka.