Židan je ocenil, da je Cerar nadzornike pozival k odločitvi
Židan je ocenil, da je Cerar nadzornike pozival k odločitvi "na način, da bi lahko nekdo razumel, da jih je pozival tudi k temu, da potrdijo prodajo Telekoma", s čimer je po ministrovem mnenju "nase prevzel veliko breme". Foto: MMC RTV SLO
Andrej Šircelj
Predstavnik največje opozicijske stranke Andrej Šircelj je dejal, da v SDS-u zagovarjajo privatizacijo, a ne na takšen način. Foto: BoBo
Nadzorni svet SDH je sprejel osnovno ponudbo za Telekom

"Ni bilo prav, da se je vlada umaknila pred odgovornostjo in je odločitev znova prenesla na nadzornike," je dejal Židan. Prvak DeSUS-a pa upa, da bodo nadzorniki SDH-ja odločili tako, da bo najbolje za državo.

Židan je med drugim dejal: "Ugotavljam tudi, da sta verjetno tako uprava SDH-ja kot tudi premier Miro Cerar pritiskala na nadzornike, da odločajo, čeprav niso imeli popolnih informacij."

Zelo veliko je odprtih vprašanj, pojavljajo se velika tveganja glede jamstev, nejasnosti so glede strateške narave kupca, cena je nizka, je naštel Židan. Dotaknil se je tudi današnjih izjav premierja, ki je v Bruslju dejal, da je bilo preveč zamujenih priložnosti, da bi si lahko privoščili še eno. SDH je ob tem pozval, naj odgovorno izpelje še zadnje dejanje in sprejme odločitev za prodajo. Židan je ocenil, da je Cerar nadzornike pozival k odločitvi "na način, da bi lahko nekdo razumel, da jih je pozival tudi k temu, da potrdijo prodajo Telekoma", s čimer je po ministrovem mnenju "nase prevzel veliko breme".

V opoziciji kritični do načina prodaje Telekoma
V opoziciji so po odločitvi nadzornikov SDH-ja kritični do načina prodaje Telekoma. V SDS-u opozarjajo, da politična slepomišenja podjetjem znižujejo ceno, v ZaAB nasprotujejo prodaji nestrateškemu kupcu in izmikanju odgovornosti vlade. Po mnenju ZL-ja je posel s Telekomom sumljiv že ves čas, država pa bo s prodajo utrpela neprecenljivo škodo.

V največji opozicijski stranki sicer zagovarjajo privatizacijo, "vendar ne na takšen način", je v izjavi za medije po nocojšnji seji nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) dejal poslanec SDS Andrej Šircelj, ki se je kot predsednik parlamentarne komisije za nadzor javnih financ tudi udeležil seje. Po njegovih besedah namreč politična slepomišenja znižujejo ceno podjetju. Tako imajo slovenska podjetja že nekaj mesecev nižjo tržno ceno, kot bi jo imela sicer, je prepričan.

Spomnil je, da je SDS glasoval proti seznamu 15 podjetij za prodajo, med katera je bil uvrščen tudi Telekom Slovenije.

Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec je poudaril, da odločitve ni sprejel nadzorni svet, ampak jo je sprejel premier Miro Cerar, "s tem ko je danes nadzornikom s svojim diktatom povedal, kako morajo na seji glasovati, in jim tudi zagrozil s posledicami v primeru nasprotne odločitve". Ob tem poudarja, da se Telekom prodaja pod ceno in da bo škoda, ki jo bo država utrpela zaradi nizke cene in dolgoročno razvojno gledano, neprecenljiva. V ZL-ju bodo, kot sporočajo, naredili vse, da do škodljive privatizacije Telekoma ne pride, svoje stališče proti privatizaciji bodo izrazili tudi na četrtkovem shodu v Ljubljani.

V ZaAB, kjer Telekomu sicer ne nasprotujejo, pa ne pristajajo na prodajo Telekoma nestrateškemu kupcu. Prav tako nasprotujejo prelaganju odločitev in izmikanju odgovornosti sedanje vlade. Ne glede na odločitev nadzornega sveta SDH bi morala imeti po njihovem prepričanju zadnjo besedo vlada, ki ima vso pristojnost in možnost, da oceni, da trenutna ponujena kupnina ni primerna, kupec pa ne strateški.

Nadzorni svet SDH je sprejel osnovno ponudbo za Telekom