Znana so imena novih nadzornikov Slovenskih železnic. Foto: MMC RTV SLO
Znana so imena novih nadzornikov Slovenskih železnic. Foto: MMC RTV SLO
Znani nadzorniki Slovenskih železnic

Svet Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) je na predlog uprave agencije v četrtek namreč odpoklical dosedanje predstavnike kapitala v nadzornem svetu Slovenskih železnic in imenoval nove člane.

S 1. septembrom SŽ kot holding
Svet AUKN-ja je nove člane nadzornega sveta Slovenskih železnic imenoval skladno z novim ustanovitvenim aktom družbe, ki je začel veljati s 1. septembrom, ko so se železnice preoblikovale v holding. Dosedanji predstavniki kapitala v nadzornem svetu Igor Zajec, Branka Neffat, Bojan Rosi, Romana Fišer, Bojan Brank in Alenka Podbevšek tako z današnjim dnem končujejo mandat.

Zajec prepričan, da so do sedaj delali dobro
Dosedanji predsednik nadzornega sveta Igor Zajec nad imenovanjem novih nadzornikov ni presenečen; povedal je, da ustanovitveni akt predvideva imenovanje novih nadzornikov, mandat dosedanjih pa se je iztekel. Po njegovem mnenju je dosedanji nadzorni svet delo dobro opravljal. "Naredili smo vse, kar smo imeli v načrtu, usklajevali smo se iz meseca v mesec, celotno družbo smo obveščali o vseh problemih, vse smo sproti sporočali lastniku," je dejal Zajec.

Novi nadzorni svet bo skladno z ustanovitvenim aktom Slovenskih železnic šestčlanski - do zdaj je nadzorni svet štel devet članov. Poleg omenjenih štirih novih članov bosta v nadzornem svetu še dva predstavnika zaposlenih.

Nadzorniki bodo podali mnenje k imenovanju Pfeiferja
Novi nadzorni svet naj bi podal tudi mnenje k imenovanju Ervina Pfeiferja na čelo železnic, na podlagi katerega bo AUKN dala soglasje k temu imenovanju. Pfeiferja je za generalnega direktorja železnic 29. avgusta imenoval dosedanji nadzorni svet.

AUKN se je zato odločila odložiti izdajo soglasja glede imenovanja Pfeiferja na čelo železnic do pridobitve tega mnenja. Izdala ga bo nemudoma po pridobitvi mnenja novega nadzornega sveta, kar se pričakuje v najkrajšem času.

"Naredili smo vse, da do zastoja ne bi prišlo"
Dosedanji prvi nadzornik Zajec je sicer pričakoval, da bo AUKN izdala soglasje za imenovanje Pfeiferja na položaj generalnega direktorja železnic. "Če ga niso dali, ga pač niso, o tem bo zdaj odločal novi nadzorni svet," je dejal.

Zajec je povedal, da so novega generalnega direktorja imenovali glede na terminski načrt sanacije Slovenskih železnic, ki jo AT Kearney skupaj z ministrstvom za promet in Slovenskimi železnicami pripravlja že eno leto. "Ta zdaj stoji že dva meseca in ne moremo si privoščiti, da bi stala še dlje. Zato smo v skladu z našimi pristojnostmi naredili vse, da do zastoja ne bi prišlo. Toda če se lastnik s tem ne strinja, se pač ne strinja," je še poudaril Zajec.

Uprava holdinga Slovenske železnice bo sicer štela štiri člane. Četrti član bo predstavnik zaposlenih; svet delavcev je na ta položaj v sredo imenoval dosedanjega delavskega direktorja Alberta Pavliča, ki bo štiriletni mandat nastopil z imenovanjem novega poslovodstva.

Znani nadzorniki Slovenskih železnic