Mi ne govorimo o prodajah, mi govorimo o razprodajah, če hočemo prodati na hitro. Nekaj prodajamo pod pritiskom trenutne likvidnosti ne oziraje se na to, kaj to pomeni v smislu dohodka za nas,
Mi ne govorimo o prodajah, mi govorimo o razprodajah, če hočemo prodati na hitro. Nekaj prodajamo pod pritiskom trenutne likvidnosti ne oziraje se na to, kaj to pomeni v smislu dohodka za nas," trdi Dušan Zorko, predsednik uprave Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
Laščani se rešujejo tudi s prodajo nepremičnin. Foto: MMC RTV SLO

NLB se je pridružil konzorciju bank, ki so pripravljene Pivovarni Laško podaljšati moratorij za odplačilo posojil do junija. Družba bi tako lahko resneje zastavila svoje načrte za prestrukturiranje družbe.

Zato, tako trdi prvi mož Laškega, ne gre hiteti. "Mi ne govorimo o prodajah, mi govorimo o razprodajah, če hočemo prodati na hitro. Nekaj prodajamo pod pritiskom trenutne likvidnosti ne oziraje se na to, kaj to pomeni v smislu dohodka za nas," trdi Dušan Zorko, predsednik uprave Pivovarne Laško.

Se vodstvo Mercatorja boji dokončnega prevzema?
Pritisk izvajajo banke, 53-odstotne lastnice Laškega in po večini tiste, ki so bile vpletene v tajkunske afere. Bolj kot uspešna prodaja in dober donos, jih torej skrbi njihova likvidnost. Zorko meni, da je skupina Laško samo na šahovnici bančnih težav v Sloveniji. Prispelih ponudb za prodajo Mercatorja ni želel komentirati, jasno pa je, da bi Pivovarju največji izkupiček prinesel posel z Agrokorjem. A slišati je, da temu ostro nasprotuje vodstvo Mercatorja z Žigo Debeljakom na čelu.

Boji se namreč končnega prevzema. Da je Mercator še kako vpleten v prodajo, pa kaže tudi odstop Roberta Šege s položaja člana uprave Pivovarne Laško. Šega se naj ne bi strinjal s prodajo Mercatorja, zato bo raje ostal le nadzornik.

Uprava Pivovarne Laško je prejela odstopno izjavo člana uprave odgovornega za finance Roberta Šege, še poročajo spletne Finance. Šega je tudi predsednik nadzornega sveta največjega slovenskega trgovca Mercatorja. Zaradi tega naj bi mu nekateri bančniki in nadzorniki očitali konflikt interesov, saj je Agrokorjevo ponudbo za nakup skoraj četrtinskega deleža v Mercatorju že vnaprej označil za sovražno. Bil naj bi tudi pod hudim pritiskom, ker je bil proti hitri prodaji Mercatorja. Opozarjal naj bi, da je pettedenski rok za prodajo Mercatorja prekratek za tako strateško odločitev, ter da bi Mercator, če bi ga kupil Agrokor, izgubil prodajne police v jugovzhodni Evropi. Nadzorni svet družbe bo njegov odstop obravnaval na prvi naslednji seji nadzornega sveta, so iz družbe sporočili iz Seoneta.

Zorko banke poziva k reprogramiranju posojil
"Ali sprejeti najvišjo možno ponudbo pri pogojih, ki so bili dani, ali pa odložiti to odločitev za boljše čase," postavlja vprašanje borzni svetovalec Andraž Grahek. In prav k zadnji možnosti se nagiba Zorko. Banke medtem poziva k reprogramiranju posojil, in sicer tako, da kratkoročna posojila banke spremenijo v dolgoročna, je za TV Dnevnik poročala Vesna Zadravec.

Pivovarna Laško prodaja nepremičnine
Sicer pa Pivovarna Laško zaradi prezadolženosti v Laškem prodaja hotela Hum in Savinja ter športno dvorano Tri lilije, v Ljubljani pa večnamensko skladišče. Kot je znano, pivovarna svoj finančni položaj že rešuje s prodajo naložb v Delu, Mercatorju in Fructalu. Zdaj pa je v sobotni izdaji Dela objavila še javni poziv k odprodaji omenjenih nepremičnin, pri čemer pa ni navedla rokov za zbiranje ponudb. Prodaja bo potekala prek družbe S Real Sparskasse nepremičnine.

Za hotel Hum s tremi zvezdicami so določili ceno 2,3 milijona evrov. Hotel je bil zgrajen leta 1984 in leta 2007 popolnoma obnovljen, obratuje pa tekoče. Obsega 1286 kvadratnih metrov v treh etažah in stoji na zemljišču velikosti 3677 kvadratnih metrov. Ima 28 sob s 54 ležišči.

Hotel Savinja, ki prav tako tekoče obratuje, ima 10 sob s 17 ležišči, na voljo pa je za milijon evrov. Gre za hotel starejše arhitekture iz leta 1825, ki se ponaša s štirimi zvezdicami. Zadnja prenova je bila leta 1994. Skupna površina prostorov je 1075 kvadratnih metrov, skupna površina zemljišča pa 1522 kvadratnih metrov.

V javnosti so se pojavile informacije, da naj bi se premier Borut Pahor sešel s predsednikom uprave Pivovarne Laško Dušanom Zorkom, vendar naj bi bil sestanek odpovedan. Po neuradnih podatkih naj bi bil razlog za odpoved sestanka dejstvo, da so informacije o njem zašle v medije, Pahor pa naj se javno ne bi želel vmešavati v prodajo Mercatorja. Govori se tudi, da naj bi bil sestanek odpovedan, ker se še vedno ne ve, kaj narediti z Mercatorjem in komu ga prodati. Pahorjevo stališče do prodaje Mercatorja ostaja enako, to je, da se bo morala o morebitnem vstopu v Mercator izreči pristojna agencija za upravljanje kapitalskih naložb, saj o tem vlada ne odloča. A naj bi se (prav tako) po neuradnih podatkih vnel boj med tistimi, ki zagovarjajo takojšnjo prodajo Mercatorja Agrokorju in tistimi, ki bi radi v miru izpeljali proces prodaje in pridobili višje ponudbe ter strateškega partnerja.

Športna dvorana Tri lilije je bila zgrajena leta 1995. Zanj bo Pivovarna Laško skušala iztržiti dva milijona evrov. Večnamensko skladišče na Letališki cesti v Ljubljani pa meri 770 kvadratnih metrov in ima 312 kvadratnih metrov dvorišča. Objekt je bil zgrajen leta 1987, ima vse priključke, trenutno pa ne deluje in je potreben prenove. Cena je 1,1 milijona evrov.

NLB se je pridružil konzorciju bank, ki so pripravljene Pivovarni Laško podaljšati moratorij za odplačilo posojil do junija. Družba bi tako lahko resneje zastavila svoje načrte za prestrukturiranje družbe.