Mediji. Foto: BoBo
Mediji. Foto: BoBo

Medijsko področje v Sloveniji je potrebno temeljitih in kompleksnih reform za oblikovanje in sprejem katerih potrebujemo širši družbeni konsenz in večjo vključitev celotne javnosti.

Nizka volilna udeležba na obeh referendumih o RTV in pa slab nivo javnega diskurza o tej temi, nam zgolj potrjujejo prepričanje, da je javnost o splošni ureditvi in stanju medijev pri nas premalo informirana. Premalo pa je tudi kakovostnega idejnega diskurza, ki bi javnosti predstavil možne rešitve in zakonske predloge, ki bi interes celotne javnosti postavili na prvo mesto nad interese vlad in političnih strank.

V povezavi so tri izjave Piratske stranke Slovenije, s katerimi dodajamo svoje pripombe na javno razpravo o treh predlaganih medijskih zakonih.

Prva izjava je sicer še odziv na namero po izredno kratkem roku javne razprave, a je v njej omenjeno nekaj pomembnih podrobnosti, kot je naše mnenje, da so načrtovana krčenja sredstev RTV protiustavna.

V drugi izjavi predlagamo preoblikovanje RTV prispevka v RTV davek po vzoru Finskega modela. Davek bi bil bolj pravičen in progresiven, davčili pa bi tudi podjetja, kar bi po naših izračunih prineslo dodatnih 24,2 milijona evrov, kar je dovolj za pokritje izgub iz poslovanja in daje možnost popolne ukinitve reklam.

V tretji izjavi predlagamo umik vpliva vlad in političnih strank na programski svet, uvedba elektronskih volitev programskih svetnikov in pa uvedbo pogoja dvotretjinske večine za potrjevanje članov nadzornega sveta.