Gareth Bale je z rekordno odškodnino
Gareth Bale je z rekordno odškodnino "zatresel" nogometni svet. Foto: EPA
Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič. Foto: Osebni arhiv

Ni dvoma, da je "balomanija" neposredna posledica astronomske vsote za prestop kakega športnika. Vseeno je ta nekaj posebnega, pa čeprav bliskovito vzpenjajočo se kariero skromnega 24-letnega Valižana iz Cardiffa spremljajo tudi nekateri pomisleki.

Na galavečerji zveze Football Writers Association maja v središču Londona je Gareth Bale prejel priznanje za najboljšega nogometaša sezone. Njegova zmaga po glasovanju članov stanovske združbe je bila brezmadežna. Bale je laskavo lovoriko osvojil premočno. Lani, pa tudi že za sezono 2010/11, so ga za najboljšega izbrali tudi kolegi nogometaši, ki nastopajo v najmočnejši angleški ligi. V zahvalnem govoru se je oprijel protokola. Deloval je umirjeno. Eksploziven vezist levičar od nekdaj velja za tihega in zelo skromnega ter nogometu povsem predanega mladeniča. Čeprav je ponavljal znane fraze, je nastop pred medijsko elito izvedel suvereno. Že lani se je govorilo o prestopu, letos spomladi pa o tem, da bo Bale kmalu zaigral za Real, ni bilo več ugibanj.

Prav tak, pomirjen in zbran, je Gareth Bale deloval tudi včeraj opoldne, ko je bil na stadionu Santiago Bernabeu predstavljen 40 tisoč navijačem svojega novega kluba. Videti je bilo, da se pred objektivi ne počuti utesnjenega.

Dan Roan, BBC-jev športni dopisnik, je v svojem oglašanju v posebno izdajo oddaje Football Focus, namenjeno zaprtju nogometne tržnice, bežno opisal le začudenje Garethove mame Debbie, ki se prizoru, ugledanem iz direktorske lože največjega madridskega stadiona, ni in ni mogla načuditi.

Angleški nogometni strokovnjaki blago opozarjajo, da je psihična trdnost nogometaša v tako silovitem medijskem primežu, kot ga bo v prihodnje doživljal Valižan, ključna za njegov uspeh. Michael Owen, nekdanji Liverpoolov talisman, ki je tudi nastopal za Real, je poudaril, da je najpomembnejše, da se Bale v Madridu dobro ustali. To pomeni, da najprej do potankosti uredi udobno življenjsko okolje za svojo mlado družino in se brez posebnih naprezanj loti učenja španščine.

“Medijskega pritiska, kot vlada v Španiji, Gareth v Veliki Britaniji zagotovo ni bil vajen,” je dodal Gary Lineker, še en izvrsten angleški napadalec, ki se je leta 1986 iz Evertona preselil k Barceloni ter od tam pozneje k Tottenhamu.

Gareth Bale je leta 2007 za 10 milijonov funtov iz Southamptona, kjer je obiskoval gimnazijo in znano klubsko akademijo, prestopil k Tottenhamu. Tudi v sezoni 2009/2010 za Spurse ni nastopal redno, pa vendar se spominjam, kako na White Hart Lanu ob odmorih nismo odhajali na okrepčilo, da smo lahko opazovali ogrevanje mladega Bala.

Nogometna javnost na Otoku je enotna, da je z odprodajo Bala angleška Premier liga izgubila svojega največjega talenta do zdaj. Na drugi strani pa solza ni niti med navijači Tottenham Spursov, saj je direktorat kluba sedem novih igralcev kupil za približno 105 milijonov funtov, pet pa jih je tudi odprodal. Posel in nato investicija sta bila izpeljana uspešno. Tottenham je v nedeljo sicer izgubil na najbolj vročičnem gostovanju pri sosednjem Arsenalu, a vseeno. Za zdaj je vse ok.

Efekt Bale je le še spodbudil ravno minulo nogometno-trgovsko multivzajemnost. Ta je Angleže navdušila. Klubi iz Premier lige so za kadrovske okrepitve v preteklih tednih zapravili več kot 600 milijonov funtov. Poblaznele številke so sicer v veliki meri tudi posledica krepkejših klubskih proračunov zaradi prilivov sredstev iz naslova uspešne odprodaje pravic za televizijske prenose. V blagajne najboljših 20 klubov se bo letos steklo 5,5 milijarde funtov. Tudi najnižje uvrščeni na koncu sezone bodo prejeli več kot sladkih 63 milijonov.

In zakaj je med vsemi prestopi najdražji prav prestop Garetha Bala? Valižan naj bi pri Realu ostal šest sezon. Njegova sorazmerna mladost tudi vpliva na njegovo ceno. Nogometne sposobnosti, kot so neverjetna hitrost, topovski strel z obema nogama, pregled nad igro, sposobnost preigravanja, prav tako streli z glavo, skoraj zastrašujoča fizična prezenca - vse to so prvine, v katerih je Bale zlahka primerljiv s svojima največjima konkurentoma za globalni nogometni prestol - Leom Messijem in zdaj soigralcem Cristianom Ronaldom.

Lani je na tekmovanjih zabil skupno 31 golov, pri čemer je večino zrežiral sam in jih torej zabil kar na lastno pest. Bale je bil lani kar petkrat kaznovan z rumenim kartonom zaradi simuliranja prekrška v nasprotnikovem kazenskem prostoru. Vsaj dvakrat sicer neupravičeno. V zadnjih treh letih je bil vsaj dvakrat po mesec ali še dlje poškodovan.

Resda je Bale najmlajši Valižan, ki je kadar koli zaigral za državno (ali bolje pokrajinsko) reprezentanco - maja leta 2006, ko še ni dopolnil 17 let -, vseeno pa Wales v zadnjih 50 letih nikoli ni igral na velikih turnirjih, kot sta evropsko ali svetovno prvenstvo. A tudi njegov rojak, vezist Manchester Uniteda Ryan Giggs, posledično ni, pa vendar je eden najbolj cenjenih nogometašev na svetu.
Bale je v evropski Ligi prvakov odigral le 7 tekem, in to kot bočni branilec. Posebej se je izkazal jeseni 2010, ko je po samostojnih prodorih Interju v Milanu zabil tri zaporedne gole. Zdaj Balov nekdanji klub ob koncu angleške prvenstvene sezone 2007/08 in na začetku tiste 2008/09 kar 24 zaporednih tekem ni dosegel zmage.

Kako je igrati proti ekipi, v kateri igra Gareth Bale, je nemara najbolje povprašati nogometaše Maribora, ki so novembra lani v Ligi Evropa nastopili na stadionu White Hart Lane. Ko se je Bale po levem krilu zagnal malce bolj, je imel njegov soigralec Jermaine Defoe že vknjižena dva zadetka. Na koncu je bilo 3:1, Defoe je tedaj dosegel hat-trick.

Čeprav za mnoge nemoralno visok znesek za prestop Garetha Bala, plačan v kriznih časih in izveden v državi, kjer polovica nogometaševih vrstnikov nima služb, pa je ta zanimiv še z ene perspektive. Gareth Bale je mirna osebnost, v primerjavi z največjim zvezdnikom pri Realu razvpitim Cristianom Ronaldom pa sploh. Bale ima leto dni staro hčerko s svojo simpatijo še iz osnovne šole, Emmo Rhys Jones. Mlada dama ne daje vtisa, da bi želela biti dekle z naslovnic. Bolj je podobna tisočim skromnim, a dobrovoljnim Špankam, se mi zdi - se motim? Je tu skrita še ena pomembna stična točka med nogometašem in navijači ter navijačicami? Lahko bi se reklo tudi, da je Bale malce eksotičnega videza. Ne ravno lepotec Michelangelovega tipa, pa vendar na pogled zelo vpadljiv lik. Nekaj hipsterskega je na slikah Garetha Bala. Njegova podobnost z virtualnim likom iz delno animiranega angleškega glasbenega kolektiva Gorillaz po imenu Murdoc Niccals ne more uiti.

Garetha Bala bi zaradi vpadljivega obraza in nogometnih supersposobnosti prej kot z lepimi angleškimi fanti, ki so zaigrali pri Realu (Michael Owen, Steve McManaman, Johathan Woodgate, David Beckham), lahko primerjali s temnopoltim nogometnim biserom ali pač ekspresnim bombarderjem Lauriejem Cunninghamom (1956-1989), ki je kot prvi Britanec leta 1979 zaigral v moštvu najslavnejšega nogometnega kluba v zgodovini.

Eden izmed velikih zmagovalcev Balovega prestopa k Realu je gotovo njegov strateg Carlo Ancelotti. V sezonah, ko je vodil londonski Chelsea, je nam, novinarjem, večkrat odkrito priznal, da je v trenerskem poslu najlepše sodelovati z igralci s posebnimi sposobnostmi, pri čemer je vselej izpostavljal Garetha Bala. In kot v pravljici s srečnim - začetkom! Zdaj ima prijazni Carlo v svoji garderobi Bala in Ronalda, vau. Sreča je na strani potrpežljivih!

Gareth Bale pravi, da je k Realu prestopil tudi po nasvetu svojega nekdanjega in zdaj novega soigralca Luke Modrića. Real Madrid in Tottenham sta se celo poletje, za mnoge zelo nerodno, pogajala tako o višini odškodnine kot tudi o načinu plačila za Bala. Španci Angležem dolgujejo vsaj polovico kupnine za Modrića, ki znaša približno 30 milijonov evrov. In zato niso popuščali pri nameri Madridčanov, da bi Bala poplačali v petih ali celo šestih obrokih. Real se je za prvi obrok (50 milijonov evrov v gotovini) v zadnjih tednih tako moral še dodatno zadolžiti. Balov agent za pomoč pri poslu je prejel približno 5 milijonov funtov provizije. In še - tedenska neto plača Garetha Bala bo znašala približno 153.000 funtov. Podajte mu žogo!