V začetku je fond potujoče knjižnice obsegal le 1500 knjig, danes pa se lahko pohvalijo, da bralci na terenu izbirajo med 50.000 enotami različnega gradiva. Foto: Nataša Uršič/Radio Koper
V začetku je fond potujoče knjižnice obsegal le 1500 knjig, danes pa se lahko pohvalijo, da bralci na terenu izbirajo med 50.000 enotami različnega gradiva. Foto: Nataša Uršič/Radio Koper

Potujoča knjižnica, ki deluje v okviru osrednje regijske knjižnice Franceta Bevka v Novi Gorici, letos praznuje 40. obletnico delovanja. Začetki izposoj segajo še desetletje nazaj, ko so knjige po oddaljenih severnoprimorskih vaseh prevažali v knjižnih kovčkih. Kovčki so bili predhodniki današnjega bibliobusa.

Na začetku je fond potujoče knjižnice obsegal le 1500 knjig, danes pa se lahko pohvalijo, da bralci na terenu izbirajo med 50.000 enotami različnega gradiva.

Prve izposoje so potekale v tako imenovanih knjižnih kovčkih, je razložila bibliotekarka Urška Magajne: "Leta 1966 je bila v inventarno knjigo potujoče knjižnice vpisana prva knjižna enota. Takrat se je ustanovila potujoča knjižnica in knjige se je začelo izposojati v knjižnih kovčkih. Na nekaj postajališčih na Goriškem, na primer na Lokvah in na Cerovem, je imela potujoča knjižnica prostovoljce, ki so imeli doma knjižni kovček. Kovček je vseboval približno 120 enot knjižnega gradiva. Vaščani so lahko šli k njim domov in si tam izposodili knjigo."

Prvi bibliobus so kupili leta 1975. Deloval je na območju celotne severne Primorske in je bila last ajdovske, goriške in tolminske knjižnice. Izposoja je potekala na več kot stotih krajih. Pozneje sta se knjižnici v Ajdovščini in Tolminu osamosvojili.

Goriška knjižnica Franceta Bevka ima zato od leta 2005 svoj lastni bibliobus: "Na podeželju nas obiskujejo starejši, mlajši, družine z otroki. Nekateri kraji so zelo močni. Velik obisk imamo na primer v Dornberku, ki je že tako oddaljen od Nove Gorice, da se mladim družinam izplača priti k nam. Fond gradiva potujoče knjižnice obsega skoraj 50.000 enot. Od tega je ena osmina na bibliobusu, ki vsak dan vodi s seboj nekje 6.000 enot gradiva."

Enkrat mesečno bibliobus potuje tudi v zamejstvo. Še posebno težko ga pričakujejo na dvojezični šoli v Špetru v Benečiji in večstopenjski šoli s slovenskim učnim jezikom v Doberdobu.