Razstava v Galeriji Božidar Jakac - Muzeju moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici na Krki z naslovom Jože Marinč: Slikar, ki jo odpirajo drevi ob 19. uri, bo na ogled do 27. oktobra.

Akademski slikar Jože Marinč je 13. marca letos dopolnil 70 let. Foto: Arhiv GBJ/Jaka Babnik
Akademski slikar Jože Marinč je 13. marca letos dopolnil 70 let. Foto: Arhiv GBJ/Jaka Babnik

V Galeriji Božidar Jakac (GBJ) so se odločili, da se Marinču ob njegovem jubileju poklonijo z veliko pregledno razstavo, ker je "edini v Kostanjevici na Krki živeči vizualni umetnik zadnjih desetletij in pomemben akter pri popularizaciji slikarstva v regionalnem okolju, kot tudi v nacionalnem pomenu."

Marinčeva samosvoja likovna govorica je bila zmeraj usmerjena k iskanju novih poti. Od začetkov s še jasno prepoznavnimi krajinami in tihožitji v umirjenih odtenkih do velikih formatov, na katerih se v vrtincih barv spajajo moč narave, starodavni rituali, lokalna mitologija ter izraz razpoloženjskih in čustvenih stanj. Umetnika na razstavi predstavljajo s približno 80 deli, ki obsegajo študijska iskanja in abstrahirano figuraliko, s katero je tako rekoč dokumentiral kostanjeviško tradicionalno pustovanje v ciklu Praznovanje šelme/Šelmarije, vse do gestualnega slikarstva, samodejno izslikanih kapljevin in drugih tehničnih ter prostorskih eksperimentov.

Marinča primarno poznamo kot abstraktnega ekspresionista, ki navdih črpa predvsem iz naravnega okolja in ga predrugači v svoji specifični maniri. Foto: GBJ
Marinča primarno poznamo kot abstraktnega ekspresionista, ki navdih črpa predvsem iz naravnega okolja in ga predrugači v svoji specifični maniri. Foto: GBJ

"Dobra ali neugodna presenečenja mi dajo polet iskanja novih ustvarjalnih poti, nezavedno pa vseeno deluje moje telo, velikost roke, dolžina roke, debelina trebuha, ramena, obračanje vratu, zapestja, višina slikarske podlage, višina mize, velikost platna, oblike lopatice," je pred časom dejal o svojem delu.

Slikarjev barvni svet sredi 90. let preteklega stoletja dobi značilen divji karakter, začutimo pa ga že v zgodnjih slikah dekorativnih rut, je "optimističen, vedno v bohotni rasti, v svojih napetostih in magmatskih valovanjih lahko katastrofičen, a vedno ploden, obetajoč, intenziven – odraz ustvarjalnega nemira," je zapisal kustos razstave Andrej Smrekar. Marinča primarno poznamo kot abstraktnega ekspresionista, ki navdih črpa predvsem iz naravnega okolja in ga predrugači v svoji specifični maniri; ta pa je v prostore razstavišča vnesla igrivo energijo. Slikarjeva dela "izžarevajo optimizem in v divjih vrtincih barv spajajo moč narave, starodavne rituale in lokalno mitologijo z intimnimi svetovi," še piše v razstavnem besedilu.

Jože Marinč (1954, Dolnja Briga pri Kočevski Reki) je diplomiral leta 1979 na takratni ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pri prof. Janezu Berniku, dve leti kasneje pa je pri njem opravil še specialko. V letih 1995 in 2002 je študijsko bival v Parizu, leta 1995 tudi v Millstattu v Avstriji. Svoj pečat je pustil v javnem prostoru – poslikava hidroelektrarne Krško in Simfonija pomladi na Starem trgu v Novem mestu kot tudi na OŠ Jožeta Gorjupa kot pedagog in mentor mladim ustvarjalcem v okviru Grafičnega bienala jugoslovanskih otrok in kot organizator še vedno aktualnih Extemporov. Razstavljal je v večini relevantnih razstavnih prostorov v Sloveniji in prav tako v tujini, kjer se je med drugim predstavil v Egiptu, Čilu in Estoniji.