Alain de Botton, eden redkih, ki zna filozofsko razmišljati na 'poljuden' način, je novo knjigo pisal sredi letališča Heathrow. Foto:
Alain de Botton, eden redkih, ki zna filozofsko razmišljati na 'poljuden' način, je novo knjigo pisal sredi letališča Heathrow. Foto:
Heathrow
De Botton pravi, da so ga letališča od nekdaj privlačila, saj so s svojimi za javnost nedostopnimi prostori tako skrivnostna kot na primer jedrske elektrarne. Foto: EPA

Vodstvo British Airwaysa je de Bottonu dovolilo, da teden dni preživi na petem terminalu londonskega letališča Heathrow in tam piše svoje novo delo. Ne gre le za projekt pisanja v javnosti, ampak tudi pisanja za javnost. Besede, ki jih je na računalnik pisal de Botton, so se namreč sproti izpisovale na zaslonu za njegovo mizo. Preden se je lotil projekta, je de Botton dejal, da načrtuje knjigo o vtisih in mislih, ki so se mu porajale med tedenskim bivanjem na letališču.

Privlačno paranoično ozračje letališč
De Botton je za The Times povedal, da so ga letališča od nekdaj privlačila, saj na njih vlada neke vrste paranoično ozračje: "Če boš stal na določenem mestu, bo mimo prišla patrulja; aretirali in odpeljali te bodo. Vodstvo je pogumno, da me je sprejelo, ampak zanje je bolje, da nekdo napiše knjigo, ki govori resnico, kot pa 'mastno' brošuro, ki jo bodo vsi takoj vrgli stran." Ko že govorimo o prepovedanih krajih na letališču; de Bottonu je vodstvo Heathrowa velikodušno dovolili stopiti prav v vse kotičke tega nenavadnega labirinta hodnikov, soban in 'zakulisnih vež'. A le v spremstvu. Tako so na primer de Bottonu izpolnili dolgoletno željo, da je stopil na točko, čez katero letijo letala tik pred pristankom.

Knjige de Botton seveda še ni izdal in tudi nikogar ni, ki bi nenehno zrl na zaslon, na katerem so se izpisovali odstavki njegove nove knjige. Tako se lahko ob slutnji knjige zanašamo le na njegovo napoved, da bo obravnaval tako 'globoke' teme, kot je na primer moč tehnologije in njenega vdora v našo zasebnost, kot tudi povsem vsakdanje teme, kot je družinsko življenje, v katerega ustaljenost se občasno vrine odhod katerega izmed članov na potovanje.