Otroci naj spoznajo življenje vitezov. Foto: RTV SLO
Otroci naj spoznajo življenje vitezov. Foto: RTV SLO

Mlajšim ljubiteljem knjig tako avtor predstavi, kakšno je bilo v poznem srednjem veku življenje plemičev, ki so živeli na poseben, viteški način. Za čim bolj prepričljivo predstavitev viteškega živeljanja v času, ko se je začel srednji vek že počasi poslavljati in sta prihod novega veka počasi napovedovala humanizem in renesansa, pa si je zgodovinar Dušan Kos izbral kar resnično zgodbo o vitezu Gašperju Lambergerju z gradu Kamen na Gorenjskem.



Pa vendar je prišel čas, ko si je tudi Gašper prislužil laskavi naslov in na posebni slovesnosti prisegel, da bo varoval nemočne in se bojeval le za svojega gospoda. Vitezi se takrat niso bojevali le v vojnah, ki so vihrale po stari celini, ampak so hodili tudi na vsakoletne obhode gospostva, obiskovali cesarjev dvor na Dunaju, največjo zabavo pa so jim predstavljali prav viteški turnirji.

Viteški turnir, ki ga avtor opisuje kot mlajšega brata vojaških vaj ali iger, še zdaleč ni bil tako nedolžen, kot se morda na prvi pogled zdi, saj so se mnogi vitezi na njih lahko močno poškodovali ali celo umrli. Pestro dogajanje, ki ga je prinesel s seboj takšen celodnevni turnir, spozna bralec v podrobnem opisu viteškega turnirja, prirejenega ob Maksimilijanovem kronanju v Aachnu leta 1486. Na turnir je bil poleg Gašperja povabljen tudi njegov bratranec Krištof Lamberger, oba pa sta se seveda bojevala v Maksimilijanovem moštvu, za katerega je sprva kazalo, da bo izgubilo, nato pa se je sreča vendarle obrnila, čeprav dvoboj na koncu ni dal zmagovalca. V boju se je posebej izkazal tudi Gašper, ki si je priboril mesto med najuspešnejšimi vitezi.

Svoje junaštvo je Gašper dokazal še pozneje na turnirju, ki ga je organizirala družba Enorog, kjer se je podal v boj kar petkrat (drugi vitezi se niso bili sposobni bojevati več kot trikrat) in od tega izgubil le v dvoboju s kraljem Maksimilijanom, ki je tudi sicer slovel po svoji nepremagljivosti.

Knjiga Dušana Kosa, ki s svojo zgodovinsko podkovano pripovedjo ponuja prav tako zanimivo branje tudi starejšim bralcem, se tako postavlja zoper tistim, ki trdijo, da je zgodovina le suhoparno nizanje podatkov, ki povedo le malo o pravem življenju takratnih ljudi. Zgodba hkrati dokazuje, da so tudi v deželah današnje Slovenije nekoč živeli zelo pogumni vitezi, ki so prijateljevali s samim cesarjem, njihovo junaštvo pa je še dolgo opevala ljudska pesem Pegam in Lamberger.

Maja Kač