Foto:
Foto:

Ob prebiranju romana se podamo v 16. stoletje, stoletje burnih verskih razprav in bojev med protestanti in katoliki, na katere niso bile imune niti slovenske dežele.



Ključni prelom v življenju malega Tomaža je nastopil po nepričakovani smrti njegovega očeta, ko je skrb za njegovo izobraževanje prevzel stric Gašper, pomemben katoliški duhovnik na Dunaju. Gašper si je od prvega srečanja s Tomažem želel, da bi deček nekoč nadaljeval njegovo delovanje za razcvet katolicizma.

Če je sprva kazalo, da bo ves njegov trud zaman - Tomaž je namreč trdno vztrajal pri protestantizmu, s katerim je rasel od zibke -, pa so leta šolanja v katoliških izobraževalnih ustanovah in nekaj hudih življenjskih preizkušenj naredila svoje. Iz gorečega protestanta je nastal še bolj goreč borec za obnovo katoliškega duha med slovenskim narodom; borec, prepričan, da ne bo sreče med Slovenci, dokler ne bo zadnji luteranec zapustil Kranjske.

Inkvizitor je zanimiva knjiga za vse, ki si želijo izvedeti kaj več o življenju slovenskega naroda v 16. stoletju in posebno o ljudeh, ki so za vedno zaznamovali kulturno življenje Slovencev.