Knjiga za vse, ki so se pripravljeni prepustiti domišljiji. Foto: RTV SLO
Knjiga za vse, ki so se pripravljeni prepustiti domišljiji. Foto: RTV SLO

V eni izmed neštetih stolpnic na tem svetu je živel eden izmed neštetih Jakcev. Ker bo Jakec kmalu dobil sestrico, mame trenutno ni bilo doma, očka pa so nenadoma oh in sploh nujno poklicali na službeno pot. Seveda pa je bil tu še Jakec, ki, kljub temu da je bil že velik fant, vendarle ni mogel sam ostati doma. Očka je izgubljal živce in lase, ko je telefoniral naokoli, in že je bilo videti, da ne bodo našli rešitve, ko se je nekaj oglasilo iz kota kuhinje. Ob vsesplošni družinski zagati eden najstarejših in najbolj imenitnih stanovalcev kuhinje namreč ni mogel le sedeti križem rok. Tako je varstvo malega Jakca prevzel hladilnik, ki ni bil čisto tak, kot drugi hladilniki (ali pač?), saj je govoril, znal je kuhati, z malo vaje pa je zmogel tudi kotalkanje.

Povsem zbegani očka nima druge rešitve in Jakca pusti doma skupaj s stricem hladilnikom, delo Polonce Kovač pa bralcem kot darilo prinese popolnoma drugače pogled na stanovanje in vse, kar je v njem, gospodinjstvo in gospodinjska opravila. Tako spoznamo, da lahko v vsaki sobi najdemo kakšno živalco, ki nas mimogrede, v slogu Mary Poppins, nauči, da prek igre tudi najbolj zoprno opravilo le ni toliko zoprno … pravzaprav lahko sploh ni zoprno. Čeprav v stolpnicah ni v navadi, da bi imeli veliko domačih živali. Jakec je tako spoznal, da se v njihovem stanovanju poleg Lojzeta Boscha skrivajo tudi že po naravi nestrpna budilka, kužek sesalec Reti, želva likalnik in še kdo.

Nekateri pa vendarle le stežka verjamejo, da bi lahko stroji imeli lastnosti, ki naj bi bile rezervirane za nas same. K tem lahko prištejemo predsednika društva za avtomatizacijo vsega sveta, ki je v dneh, ko je Hieronim Bosch prevzel varovanje Jakca, nanj in na njegovo izvoljenko Marjetico nekajkrat naletel v parku, kar ga je popolnoma vrglo iz tira. Poleg njega pa še toliko starejših, ki so popolnoma izgubili radoživ pogled na svet okoli sebe. V kolikor menite, da morda še niste čisto taki, ne glede na to, koliko svečk ste že upihnili na svoji torti, boste ob predstavljenem delu Polonce Kovač lahko uživali.