Zgodbo o enajstletnem dečku, ki se pogumno spopade z lovci na ogrožene jastrebe, je ilustriral Damijan Stepančič. Foto: MMC RTV SLO
Zgodbo o enajstletnem dečku, ki se pogumno spopade z lovci na ogrožene jastrebe, je ilustriral Damijan Stepančič. Foto: MMC RTV SLO

Z nekaj sreče v nesreči je to uspelo staršem mladega Lina, glavnega junaka (beseda junak je tukaj z debelo podčrtana) knjižnega prvenca Žiga X. Gombača. Pripoved knjige Jastrebov let, ki je izšla pri Založbi Mladika, se začne v Brezovi soseski, kjer živijo deček Lin in njegovi trije prijatelji Matija, Sam in Julij, združeni v neločljivo druščino Kompanjoni. Fantje vse bolj nestrpno pričakujejo poletne počitnice, ki so tik pred vrati, ko Lina, ki ima sicer res super starša, slednja razočarata z novico, da se njegova družina odpravlja počitnikovat drugam kot ostali trije Kompanjoni.



Kljub prvotnemu izpadu in kujanju se začne Lin počasi vdajati v usodo, za katero se vse bolj izkaže, da le ne bo tako dolgočasna, kot si je sprva zamislil. Čeprav otožen, ker počitnic ne bo preživel s prijatelji, začne preko spleta raziskovati o Beliju, ki je sijajno mesto z norimi pečinami, potopljeno gusarsko ladjo in hkrati dom ogroženih beloglavih jastrebov.

Tako se očka, mama in Lin odpravijo na pot. Ob prihodu na cilj Lin navdušeno ugotovi, da je Beli še lepši in bolj pustolovski kot na slikah. Neprijetno presenečenje je le njegov sošolec Beno, ki je prav tisti nepridiprav, ki je zakrivil, da so Kompanjoni v nepozabni bitki s snežnimi kepami postali tako tesna druščina. A k sreči se izkaže, da tudi Beno ni tako slab, kot si je sprva mislil.

Počitnice, ki se jih je sprva otepal na vse pretege, se izkažejo za pravo nepozabno pustolovščino. Kot zagrizen ljubitelj narave namreč pride Lin na sled zbiralcem redkih živalskih vrst, v tem primeru torej ogroženih beloglavih jastrebov. Zaradi nerazumevanja staršev pa mu ne preostane nič drugega, kot da jih poskusi razkrinkati kar sam, kar se izkaže za precej bolj nevaren podvig, kot si lahko enajstletni fant zamisli. S tem seveda povzroči nekaj sivih las mami in očetu, pa tudi babico in dedka, ki ob tej priložnosti prihitita na Cres, pošteno prestraši, a na koncu vsi ponosni in pomirjeni ugotovijo, da so vzgojili presneto iznajdljivega in odgovornega fanta, ki mu ni para.

Ob koncu napete zgodbe, ki popelje bralca v vroče, z rožmarinom in borovci razdišane poletne počitnice na morju, ki jih marsikdo prav dobro pozna, morda le v 'malo' manj pustolovski različici, že napeto pričakujemo nove dogodivščine Kompanjonov, ki na koncu medse sprejmejo novega člana.

Maja Kač