V času, ko je pripovedovalcev in pripovedovalk o teh dogodkih vse manj, so njihove zgodbe še toliko pomembnejše; in seveda nujne, da se take grozote ne bi več dogajale.

Mirana Likar je pri novomeški založbi Goga izdala novo delo z naslovom Pripovedovalec. Foto: Založba Goga/Matic Bajželj
Mirana Likar je pri novomeški založbi Goga izdala novo delo z naslovom Pripovedovalec. Foto: Založba Goga/Matic Bajželj

Pisateljica Mirana Likar nas z živo pripovedjo potegne v dogajanje in grozote, ki ne prizanašajo nikomur, a le redkokdo zna ohraniti svojo držo in neverjetno strast po življenju. Gre za študiozno, a hkrati nadvse literarizirano delo, pri čemer ni nič prepuščeno naključju.

Sedem bojev, sedem različnih uniform in imen
Romaneskna zgodba tega vojnega romana je posvečena doživljanju protagonista Nikolaja in predvsem načinom, kako se izogiba smrti v številnih vojnah. Bralec spoznava, kako je preživel vsaj sedem bojev, ki so opisani v delu, saj Nikolaj zaradi izjemnih sposobnosti preobleče sedem vojaških uniform in zamenja prav toliko imen in identitet. Pri tem gre za realne okoliščine z realnimi ljudmi, vojaki in vodji.

Nikolaj v svojih poznih letih pripoveduje zgodbo oskrbovalki, ki si jo na stare dni izbere sam. Med njima se vzpostavi vez, ki mu predstavlja uteho, negovalki pa ekonomsko-socialno varnost. V sočno napisani okvirni zgodbi je Nikolaj še vedno nekoliko gizdalinski.

Mirana Likar: Pripovedovalec

Intimna zgodba in podoba vojne
Roman vzporedno teče na dveh ravneh, in sicer med prvoosebnim in vsevednim pripovedovalcem. Zgodbi se ločita po poševnih in pokončnih črkah. Prvoosebni pripovedovalec predstavlja svojo intimno zgodbo in vidike in prav ta plat nam daje pogled v zgodbo posameznika, ki ne more vedno izbrati dobre in prave odločitve še za druge.

Roman Pripovedovalec bralca sooča s številnimi morijami, je o knjigi zapisala Tonja Jelen. Foto: Založba Goga
Roman Pripovedovalec bralca sooča s številnimi morijami, je o knjigi zapisala Tonja Jelen. Foto: Založba Goga

Junak Nikolaj je izrisan polnokrvno, najbolj ranljiv se kaže v odnosu do ovdovele matere samohranilke. Sicer pa je protagonist eden od izbrancev, ki se zaradi svojih manir in odličnih lastnosti ne glede na okoliščine nikoli ne ustavi.

Zgodba vsevednega pripovedovalca je ključna zaradi dodatnih pojasnil in ponazoril o Nikolajevem doživljanju, hkrati pa omogoča splošen pregled nad dogajanjem. Vidi se, da avtorica ni spregledala prav ničesar. Svoj čar imajo na primer drobni predmeti, kot je sukanec, ki lahko v vojni pomeni veliko.

Kdo vse je bil ta mladenič?
Pomembno vlogo v pripovedi ima uporaba trpnika, saj nas roman sooča s številnimi morijami. Vedno znova se ponavljajo preštevanja in odštevanja, ki na žalost postajajo statistika. Vmes pa teče zgodba o Nikolajevem življenju, ki se počasi končuje. Mladenič, ki je vstopil v vojno in se z različnimi imeni in uniformami levil skozi različne oblasti, zna tudi na stara leta ohraniti dostojanstvo in priznava, kdo vse je bil.

Mirana Likar: Pripovedovalec