Peter Vodopivec je nadaljeval delo Petra Štiha in Vaska Simonitija. Foto: RTV SLO
Peter Vodopivec je nadaljeval delo Petra Štiha in Vaska Simonitija. Foto: RTV SLO

Zgodovinar Peter Vodopivec, znanstveni svetnik na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani, v knjigi Od Pohlinove slovnice do samostojne države nadaljuje pripoved o slovenski zgodovini tam, kjer sta jo leta 1995 končala Peter Štih in Vasko Simoniti v svojem pregledu Slovenska zgodovina do razsvetljenstva.



Knjiga, ki temelji na najsodobnejših zgodovinskih spoznanjih, spremlja ne samo razvoj političnega življenja, tako rekoč od nekdaj obteženega s političnimi in ideološkimi mejami, katere dolgotrajne posledice se kažejo še v sodobnem političnem življenju države Slovenije, marveč se skozi celotno delo prepleta tudi pomen gospodarskega in kulturnega dogajanja, ki jima gre pripisati kar najpomembnejšo vlogo pri sooblikovanju razvojnega procesa naroda na njegovi poti od samozavedanja pa vse do lastne države.

Zadnje poglavje v knjigi je namenjeno razvoju Slovencev zunaj meja države, tako zamejcev kot tudi izseljencev. Vodopivčeva knjiga je skratka na enem mestu celovit pregled dogodkov na območju, poseljenem s Slovenci, od sredine 18. stoletja dalje.