Foto:
Foto:

Takšne so bile domneve večine mater za ženitev godnih hčera, ko se je v soseščino priselil gospod Bingley, lik, ki je nastal pod peresom britanske pisateljice Jane Austen in je eden glavnih junakov romana Prevzetnost in pristranost. Vendar pa Bingleyja v mnogočem zasenči njegov izobraženi in še bogatejši prijatelj Darcy, ki 'poskrbi' za eno najbolj znanih literarnih ljubezenskih zgodb.

Za majhno vaško okolico pomeni prihod gospode velik dogodek, ki postane osrednja tema vseh pogovorov, kmalu po prihodu družine pa si bližnji kraj Meryton prek zime za svoj tabor izbere še vojaški regiment. Mladim gospodičnam, ki jih sestavlja pet mičnih gospodičen Bennet, tako ne zmanjka zanimivih dogajanj. Najstarejša Jane velja tudi za najlepšo, po starosti pa ji sledijo Elizabeth, Mary, Katherine in Lydia.

Bennetovi so družina, ki ji načeljuje filozofsko razpoloženi oče. Ta se pred živčnimi napadi žene najraje umakne v zavetje svoje knjižnice. Najstarejši hčerki pa sta prevzeli odgovornost za to, da svojim mlajšim sestram vcepita vsaj nekaj razuma. Poleg Bennetovih so eni pomembnejših krajanov tudi Lucasovi, v Merytonu pa živi tudi sestra gospe Bennet, h kateri sestre pogosto hodijo po najnovejše novice. Mirno družinsko življenje pa se postavi na glavo, ko v njihovo okolico pridejo prišleki, vajeni mestnih manir ...

Roman nas popelje v vrtinec romantičnih čustev, ki sta jih povzročila predvsem Bingley in Darcy, nič manjši srčni vihar pa ni bil sposoben razvneti niti Wickham, ki se je pridružil vojski, nastanjeni v Merytonu. Darcy, ki je veliko bolj zadržan od svojega dobrega prijatelja, se v novem okolju ne znajde najbolje, še posebej pa ga v negativnem spominu ohrani Elizabeth Bennet, ki jo je Darcy ob neki priložnosti oholo zavrnil in s tem ranil njen ponos.

Ali je radoživa in inteligentna Elizabeth sposobna iti prek njegove žalitve in spoznati, kakšen je Darcy v resnici? ... Jane, ki sicer svojih čustev ne nosi na dlani, vendar zelo globoko čuti, je zelo navezana na Bingleyja. Bo njuna zveza preživela napade 'dobronamernih' vtikanj? ... Lydia velja za neukročeno trmoglavko družine, ki ji flirtanje postane način življenja. Ali bo našla nekoga, ki ji bo kos? ... Charlotte Lucas si želi le spodoben dom in meni, da je v zakonu bolje, da zakonca vnaprej vesta čim manj o napakah drugega. Se ji bo želja izpolnila? ... Wickham je na prizorišče prišel nenadoma, kar ne kaže na preudarnost. Ali pač?

Po romanu Jane Austen je britanska televizijska hiša BBC posnela tudi miniserijo, v kateri sta v glavnih vlogah blestela Colin Firth in Jennifer Ehle, serija pa še zdaj velja za eno najbolj priljubljenih vseh časov.