Delo za najmlajše, ki ima nekoliko resnejše sporočilo tudi za starejše. Foto: RTV SLO
Delo za najmlajše, ki ima nekoliko resnejše sporočilo tudi za starejše. Foto: RTV SLO

Slikanica nam predstavi kužka Žaka, ki je čisto tak, kot vsi drugi kužki, ki živijo v njegovi ulici, le da je drugačne barve. Žak se je namreč rodil z zelenim kožuščkom. Avtor prikupno pripoved o kužku, ki je želel biti ‘normalen’, združuje z basenskimi elementi, predvsem poučnim naukom, ki ga bodo najmlajšim bralcem bržkone morali razložiti nekoliko starejši. Zato gre za delo, ki ga lahko berejo predstavniki povsem različnih generacij, vsak pa bo iz njega lahko delal svoje sklepe in morda tudi povezave z aktualnimi dogajanji v svoji okolici, v Sloveniji in po svetu, v skladu s svojimi izkušnjami.

Delo, ki je bilo gotovo zasnovano kot didaktična knjiga, pa svoje poslanstvo učiti in ozaveščati ne snuje na račun kakovosti zgodbe ali umetnega, prisiljenega snovanja likov, s katerimi bi avtor lahko podkrepil poanto, ki jo je želel poudariti. Bralci bodo tako spoznali Žaka in njegovo gospodarico Saro, ki ima svojega kužka zelo rada, vendar pa jo je strah, da Žaka okoliški psi ne bi sprejeli medse in bi ga preganjali. Žak je tako obsojen na življenje med štirimi stenami. Nič sprehodov po parku, nič lovljenja palic in nič preganjanja mačk. Žak pa je bil kljub ljubezni, ki je je bil deležen doma, nesrečen, saj si ni nič želel bolj, kot oditi na potep, vendar pa je Sara vselej ponavljala: "Žak, ne pozabi, da ne smeš iti ven! Zelen kuža si in samo težave bi si nakopal."

Želja pa je bila premočna in Žak se je nekega dne odpravil na potep. Ni prišel daleč, ko ga je obkolil trop lajajočih psov, in že mu je postalo žal, da je zapustil varno okrilje doma, ko se je izkazalo, da so okoliški psi prišli pogledat nenavadnega kužka, in, kar je Žaka še posebej začudilo, barva njegovega kožuščka jim je bila silno všeč. Ni minilo dolgo, kar so tudi drugi kužki želeli postati takšne ali drugačne barve, tega ali onega vzorca, edino mejo jim je postavljala njihova lastna domišljija. Iznajdljivi Žak jim je pri tem pomagal in kmalu so ulice njihovega mesta preplavili rdeče-rumeni, zeleno-okroglo-kockasti, modro-pentljasti, rožnato-metuljčasti, skratka vsakovrstni kužki, na vse pretege zadovoljni s svojim videzom. Žak in Sara pa sta se, kot normalen kužek in njegova lastnica, odšla igrat s frizbijem …