Založba Sanje je predstavila tri nove knjižne izdaje, s katerimi si lahko krajšate vroče poletne dni. Foto: Založba Sanje
Založba Sanje je predstavila tri nove knjižne izdaje, s katerimi si lahko krajšate vroče poletne dni. Foto: Založba Sanje

Bero založbe dopolnjujeta še roman v stripu Reinharda Kleista Johnny Cash - I see a darkness in mladinski roman Jacqueline Wilson Punčka iz smetnjaka.

Dolgo pričakovani roman Kličejo me cigan je po besedah urednice pri založbi Sanje Tjaše Koprivec "romaneskno delo, ki ga moremo brati kot toploto barv". Avtorica Nika Maj ga dojema kot eno svojih temeljih del.

"Moje knjige morda niso nič posebnega v literarnem smislu, ampak imajo to bogato psihološko vsebino, ki izhaja iz globokega skupinskega jedra, okoli katerega se ustvarja megla različnih čustev in občutkov, ki jih tudi bralci podoživijo," je na današnji novinarski konferenci povedala doktorica znanosti Nataša Vrbančič Kopač, ki je v literarnem svetu znana kot Nika Maj.

V svojem zadnjem delu je Majeva napisala zgodbo o fantu, ki se po nesreči športnega letala znajde v romskem naselju. Dečku ostane le nejasen spomin na življenje pred nesrečo. Fantova pot h koreninam je, kot so zapisali pri založbi, "dolga in trnova, ker vodi med ljudmi, ki niso sposobni gledati brez predsodkov in spoznavati brez zavračanja".

Reinhard Kleist je v strip prelil življenjsko pot priznanega kantripevca Johnnyja Casha, ki ga je, kot je dejala Koprivškova, "življenje dolblo kot zemeljsko površino dolbe deroča voda". Strip Johnny Cash - I see a darkness je poslovenila Urška Brodar. Po njenih besedah delo v primerjavi s filmom Hoja po robu v režiji Jamesa Mangolda odpira bralcu širši vpogled v glasbenikovo življenje, saj sta v njem predstavljeni tako Casheva temna plat, povezana s številnimi odvisnostmi, kot tudi njegova izjemna kreativnost.

V roman v stripu so vključeni številni citati iz znanih Cashevih skladb, ki jih je prevajalka pustila v angleščini, saj bi, kot je dejala, sicer skladbo priredila in na bralca ne bi imela več enakega učinka. Eden izmed njih se glasi: "Well, I'm tired and so weary, but I must go along." ("Sem utrujen in izčrpan, a moram naprej.")

V trojčku novitet založbe Sanje je tudi mladinsko delo Jacqueline Wilson Punčka iz smetnjaka. Prevoda se je lotila mlada Tisa Zavrtanik Drglin, ki je tudi sicer strastna ljubiteljica del Wilsonove. Blizu ji je, ker zna zelo dobro opisati odnose med ljudmi.

V mladinskem romanu nastopa deklica April, ki jo vsi poznajo kot "deklico iz smetnjaka". Njena stiska je velika in naposled se na 14. rojstni dan odloči, da bo obiskala mesto, kjer se je začelo njeno stigmatizirano življenje.