S kemijo od starih civilizacij do današnjih dni. Foto: MMC RTV SLO
S kemijo od starih civilizacij do današnjih dni. Foto: MMC RTV SLO

Tudi veda, ki sodi med najbolj osovražene šolske predmete, ima za seboj bogato zgodovino in po tej se je sprehodil priznani hrvaški kemik Drago Grdenić. Delo, ki ga je v slovenskem prevodu pred nedavnim na knjižne police postavila založniška hiša In obs medicus, kemijo približa tudi tistim, ki jih privlačijo bolj humanistične vede in se na naravoslovje manj spoznajo.

S knjigo se namreč vrnemo nazaj v začetne neolitske tehnološke izkušnje, v prve zametke kemijske znanosti in se skozi zgodovino sprehodimo vse do kemije današnjega časa.

Za pravo razumevanje razvoja kemije se je treba torej najprej seznaniti z njenimi tehnološkimi in filozofskimi osnovami, nato pa avtor na nekaj manj kot tisoč straneh predstavi še aleksandrijsko protokemijo, indijsko, kitajsko in evropsko alkimijo. Tukaj so še poglavja, ki se posvečajo flogistonski teoriji, odkrivanju kemijskih elementov, atomov in molekul, razvoju moderne organske in anorganske kemije, kvantne kemije ...

Kako zanimiva je lahko kemija in kakšen pomen je igrala v različnih obdobjih zgodovine, bo bralec spoznal, ko se bo seznanjal, kako so prve civilizacije izdelovale barve, kaj je grški ogenj, kako so strojili usnje, proizvajali steklo, kdaj so odkrili alkohol, kaj je pravzaprav alkimija in kako so si stare kulture prizadevale doseči večno življenje.

Slovenski prevod Grdenićevo delo bogati še s seznamom in življenjepisi vseh pomembnih slovenskih osebnosti s tega področja, ki dopolnjuje siceršnji seznam vseh pomembnejših svetovnih kemikov.

M. K.