Na Berlinalu, ki je letos slavil 60 let, je premiero doživelo 18 filmov, od tega je šlo pri treh za režijske prvence. Foto: EPA
Na Berlinalu, ki je letos slavil 60 let, je premiero doživelo 18 filmov, od tega je šlo pri treh za režijske prvence. Foto: EPA
Jasmila Zbanić
Jasmila Zbanić, ki je zlatega medveda že prejela (leta 2006 za film Grbavica), predstavlja letos v Berlinu film Na putu (Na poti), v katerem igrata Ermin Bravo in Zrinka Cvitesić. Foto: EPA
Werner Herzog
Proces odločanja mednarodne festivalske žirije slovi po tem, da rezultatov nikoli ni mogoče predvideti. Letos žiriji predseduje kultni nemški režiser Werner Herzog. Foto: EPA
Hanna Schygulla
Igralka Hanna Schygulla, dobitnica zlatega medveda za življenjsko delo. Foto: EPA

Občutki paranoje, napetosti, strahu, vojne in temačnega socialnega realizma so zadnje dni spremljali žirante, saj vse to zaznamuje dvajset naslovov tekmovalnega programa. Med drugim najdemo mešanico naštetega tudi v političnem trilerju režiserja Romana Polanskega The Ghost Writer, eni izmed svetovnih premier letošnjega festivala.
Trk tradicije in sodobne miselnosti
Zgodbe vsakdanjih ljudi, ujetih v tok lastne zgodovine, je prinesel sveženj azijskih filmov. Filmarje pa so zanimale tudi težave, ki nastopijo v tradicionalnem muslimanskem družinskemu življenju, veri in identiteti mladih muslimanov na Bližnjem vzhodu ob srečanju sodobne miselnosti in običajev.

Tudi afganistansko-nemški režiser Burhan Qurbni se je ukvarjal s konfliktnim področjem sodobnega islamskega sveta in v filmu Shahada povedal zgodbe treh muslimanov, ki jih nenadni življenjski prevrati postavijo na preizkušnjo.
Filmi z vestjo so povedali svoje
Festivalu, ki je znan po zanimanju za filme z vestjo, posebno takšnih, ki v zgodbi ostro obsodijo nepravične in skrajne politične ali socialne razmere, je v program uvrstil še film Eu cand vreau sa fluier, fluiere romunskega režiserja Florina Serbana. Pripoveduje o Silviuju, mladeniču, ki se ob padcu komunizma v Srednji in Vzhodni Evropi spopade z družbeno napetostjo in negotovostjo. Silviu se ravno takrat odloči zapustiti popravni dom, vendar si premisli. Ugotovi, da lahko prepreči materin pobeg z njegovim mlajšim bratom v Italijo, kamor gre boljše življenje iskat veliko mladih Romunov.
Bal, film turškega režiserja Semiha Kaplanogluja, pripoveduje o fantu, ki se odloči poiskati očeta. Tudi ta film je prišel med favorite za prestižno nagrado berlinskega festivala. Kritike je navdušil tudi film režiserja Rafija Pitta Shekarchi o moškem, ki z natančnostjo ostrostrelca usmrti dva policista ter na ta način maščuje smrt svoje žene in hčerke. Ti je policija ustrelila med napadom na skupino uličnih protestnikov.
Drugačen boj za preživetje tematizira film ruskega režiserja Pogrebskega Kak ja provjol etim letom, kjer moža, ujeta na zapuščenem otoku ruske Arktike, poskušata prijateljstvo ustvariti le na golem zaupanju.
Kitajski režiser Džang Jimou si je za film San quiang pai an jing qi posodil lik malega teksaškega mesteca iz komedije Blood Simple režiserske dvojice bratov Coen ter ga preoblikoval v črno komedijo. Omenja se še Greenberg neodvisnega ameriškega režiserja Noaha Baubacha, ironična komedija predstavi moškega, ki je ravno dopolnil 40 let in se odločil končati svoje življenje.
Izrazito težke in moreče vsebine
Čeprav s ponekod lahkotnejšim tonom tekmovalni filmi vseeno obravnavajo izrazito težke in moreče vsebine, nič drugačna ni zgodba danskega režiserja Thomasa Vinterberga o dveh bratih, ki sta ujeta v neskončno spiralo mamil in nasilja v filmu Submarino. Za konec sta žirante pričakali še projekciji dveh filmov - sarajevske dobitnice zlatega medveda Jasmile Zbanić , ki tokrat predstavlja film Na putu, in The Killer Inside Me Michaela Winterbottoma.
Že pred sklepno slovesnostjo sta znana dobitnika zlatega medveda za življenjsko delo. To sta igralka Hanna Schygulla in režiser ter scenarist Wolfgang Kohlhaase.