Domnevne nepravilnosti v Cankarjevem domu pod vodstvom Uršule Cetinski so pod drobnogled vzeli kriminalisti NPU-ja, ki vodijo predkazenski postopek, v katerem preverjajo več sklopov domnevnih nepravilnosti. Foto: BoBo
Domnevne nepravilnosti v Cankarjevem domu pod vodstvom Uršule Cetinski so pod drobnogled vzeli kriminalisti NPU-ja, ki vodijo predkazenski postopek, v katerem preverjajo več sklopov domnevnih nepravilnosti. Foto: BoBo

Kot poroča portal 24ur, so po njihovih zanesljivih informacijah kriminalisti danes v dopoldanskih urah obiskali CD, v največjo slovensko kulturno ustanovo pa naj bi prišli po podatke in dokumentacijo.

Sorodna novica Pred izbiro novega direktorja Uršula Cetinski s podporo obeh svetov Cankarjevega doma

Očitki netransparentnega delovanja javnega zavoda
V zadnjem času se je pojavilo več očitkov o netransparentnem delovanju tega javnega zavoda, ki ga kot generalna direktorica vodi Uršula Cetinski. Oktobra se ji izteče drugi petletni mandat, za nov mandat pa naj bi imela podporo tako strokovnega sveta kot sveta zavoda. Generalnega direktorja sicer imenuje kulturna ministrica Asta Vrečko, ki pa ni zavezana k upoštevanju svetov zavoda in lahko vladi v potrditev predlaga tudi katerega drugega kandidata.

Med očitki so sporne prakse, do katerih naj bi prihajalo pri oddajanju prostorov CD v najem, ki naj bi jih oddajali v zameno za donirane knjige. Kot smo poročali v teh dneh, so na POP TV v povezavi s tem želeli dostop do dokumentacije, do katere so prišli šele po posredovanju informacijske pooblaščenke, ki je vodstvu CD zagrozila z denarno kaznijo. A so zneske na pogodbah počrnili, saj da je cenik za oddajo prostorov poslovna skrivnost.

Pri tem so se sklicevali na ministrstvo za kulturo, ki pa je za 24ur glede poslovne skrivnosti cenika sporočilo: "Uporabnina za oddajo nepremičnega premoženja države se določi s cenikom, ki ga sprejme predstojnik upravljavca, to je v konkretnem primeru generalna direktorica. Če je upravljavec oseba javnega prava, k aktu poda predhodno soglasje ministrstvo, pristojno za področje, na katerem deluje oseba javnega prava. Cenik se objavi na javnem mestu in na spletni strani upravljavca."

Sorodna novica Zakrožila imena kandidatov za generalnega direktorja Cankarjevega doma

Sporna naj bi bila tudi vloga Brede Pečovnik, skrbnice pogodb za gostinske storitve v CD, ki velja za desno roko generalne direktorice. Njena družina ima v lasti večji vinograd, podjetje, ki v CD skrbi za gostinsko ponudbo, pa naj bi na vseh tamkajšnjih dogodkih – tudi tistih, ki jih v okviru javne službe plačuje kulturno ministrstvo – streglo vina kmetije Pečovnik.

V CD so v preteklih dneh sicer zavrnili te očitke in pojasnili, da se po "preverjenih informacijah vino kmetije Pečovnik ne streže na nobenem dogodku CD". A kot danes poroča portal 24ur, po njihovih zanesljivih informacijah družina Pečovnik "namreč svoja vina prodaja dvema vinskima kletema (njihova imena hranimo v uredništvu), ti dve kleti pa ga preprodajata naprej podjetju, ki v CD skrbi za gostinsko ponudbo".

Odziv CD: delujemo "zakonito, transparentno, poslovno in programsko uspešno"
Iz CD so v odzivu na današnje poročanje portala 24ur zapisali, da nadzorna telesa nikoli niso odkrila nobenega kršenja zakonodaje v tej ustanovi. Glede očitkov skrivanja dokumentacije so sporočili, da so POP TV-ju, ki jo je zahteval, "pravočasno razkrili, tisto, kar pa zaradi pravilnika, ki ščiti delovanje ustanove v duhu dobrega gospodarja, in ne sme biti razkrita, pa smo razkrili ministrstvu za kulturo, kamor smo dokumentacijo in interpretacije poslali v vpogled."

Glede vprašanja javne objave cenika kongresnega delovanja CD pa so zapisali, da so naročili neodvisno pravno mnenje. "Kajti objava bi zatresla stabilnost institucije v celoti. Izsledke bomo posredovali ustanovitelju. Obžalujemo, da nerazumno dolg postopek izbire generalnega direktorja poskuša načeti stabilnost zavoda, hkrati pa smo ponosni, da je organizacija tako čvrsta, da lahko tudi v nenormalnih okoliščinah delujemo v skladu s poslanstvom," so še dodali v CD.

Preiskava nepravilnosti v Cankarjevem domu