Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt). Foto: BoBo
Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt). Foto: BoBo

Nove vsebine pa obiskovalcem na še bolj zanimiv in interaktiven način predstavijo vesolje in njegovo raziskovanje.

Kdo so ključne osebe raziskovanja vesolja, katera slovenska podjetja delujejo v vesoljskih tehnologijah, pa originalni kombinezon astronavta slovenskih korenin, Randyja Bresnika – vse to so nove vsebine Centra Noordung, ki obiskovalcem omogočajo drugačno spoznavanje vesolja.

Sorodna novica Pred 125 leti je na Zemlji pristal Herman Potočnik Noordung, pionir vesoljskih tehnologij

"Razstava se pa zaključi z umetniško interaktivno instalacijo Potovanje v vesolje zavesti," opiše Dominik Kobold, direktor centra. Tu se obiskovalci poglobijo v svojo zavest, s pomočjo možganskega senzorja pa se nato na posebnem jadru izriše grafična projekcija možganske slike. Še vedno lahko preizkusijo tudi simulator letenja, v virtualni resničnosti pa spoznajo Noordungovo vesoljsko postajo ter odkrivajo planete.

"Vse, kar mi poznamo, naš planet, sonce, zvezde, vse, kar vidimo na nebu, to predstavlja vidno snov, ki je zgolj štiri odstotke vidnega vesolja," pa je dejala Monika Tiselj, študentka fizike iz centra Noordung.

Center letno obišče okoli 15 tisoč ljudi. Upajo, da bo prenova še dodatni magnet. V teh dneh gostijo predvsem šole, mlade namreč vesolje že od nekdaj privlači. Po notranjosti pride zdaj na vrsto obnova strehe, naložba je ocenjena na 50 tisoč evrov.

Vesoljski center v Vitanju dobil novo podobo